ZiarulRing

23-apr.2024

ULTIMA ORĂ

SANATATE

Noi amenințări după atacul de cord: insuficiență cardiacă și insuficiență renală

Avatar

Publicat

pe

În ultimii ani, dezvoltarea cardiologiei intervenționale și intervențiile rapide au crescut mult șansele de supraviețuire ale unei persoane care a suferit un atac de cord, însă o amplă cercetare a dezvăluit că pentru supraviețuitorii unui astfel de episod crește semnificativ riscul de a dezvolta alte boli grave pe termen lung. Insuficiența cardiacă, insuficiența renală, fibrilația atrială și accidentul vascular cerebral sunt cele mai frecvente afecțiuni după infarct.

Un atac de cord, numit și infarct miocardic, este o afecțiune gravă, care pune viața în pericol, și se întâmplă atunci când o parte a mușchiului inimii nu primește suficient sânge, din cauză că una dintre arterele coronare se blochează cu un tromb (cheag de sânge) sau se îngustează foarte mult. Cu cât trece mai mult timp fără tratament pentru a restabili fluxul sanguin, cu atât este mai mare deteriorarea mușchiului cardiac.

Practic, fiecare minut contează, când vine vorba despre tratamentul de urgență în infarctul miocardic, susţin experţii cardiologi, iar noile tratamente îmbunătăţite post-infarct au dus la o rată de supravieţuire mai bună. British Heart Foundation estimează că, în zilele noastre, mai mult de șapte din 10 persoane supraviețuiesc, cu condiția să primească tratament rapid. 

Studiile anterioare au arătat că atacurile de cord pot duce la alte afecțiuni ale inimii și sistemului circulator, precum și la alte probleme de sănătate fizică și mintală, însă nu se știa cât de grave sunt consecințele unui astfel de episod asupra sănătății pacienților care supraviețuiesc infarctului miocardic.

Citește articolul integral aici.

Advertisement
Citește în continuare
Advertisement
Lasă un comentariu

Lasă comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *