ZiarulRing

20-mai2024

ULTIMA ORĂ

NECENZURAT

Ne pregătim de război? Apărarea antiaeriană, plasată în satele dunărene apropiate de Ucraina

Avatar

Publicat

pe

România dislocă apărarea antiaeriană mai aproape de satele sale dunărene aflate pe malul opus de porturile ucrainene bombardate de Rusia și crește numărul posturilor militare de observație și al patrulelor în zonă, au declarat două surse de rang înalt din domeniul apărării pentru Reuters.

Agenția de presă notează că măsurile, alături de desfășurarea a patru avioane de luptă americane F-16 și extinderea zonei de excludere aeriană, sunt un semn de îngrijorare crescândă în România și în NATO că războiul din Ucraina s-ar putea extinde pe teritoriul său.

Îngrijorări din Polonia

În noiembrie 2022, primele îngrijorări de acest gen au venit din Polonia, după ce o fermă a fost lovită de o rachetă, incident în urma căruia doi oameni au murit. Ulterior, s-a stabilit că racheta a fost trasă de apărarea antiaeriană ucraineană.

Acum, România este în centrul atenției, notează Reuters. La scurt timp după ce s-a retras din acordul privind exportul cerealelor ucrainene prin Marea Neagră, pe 17 iulie, Moscova a început să atace porturile și depozitele ucrainene de la Dunăre, încercând să blocheze principala rută alternativă pentru exporturile de produse agricole ale Ucrainei.

Printre ținte s-au numărat – și se numără în continuare – porturile ucrainene Ismail și Reni, ambele aflate la câțiva kilometri de România. De altfel, resturi de la trei drone au fost găsite, la începutul lunii septembrie, în zona satului Plauru din Tulcea, de lângă granița cu Ucraina.

Deși incidente izolate, acestea „riscul unor neînțelegeri – sau chiar mai rău – între Rusia și NATO, determinând forțele armate române să sporească securitatea din zonă pentru a proteja civilii”, au declarat cele două surse militare, pentru Reuters.

Advertisement