ZiarulRing

12-iun.2024

ULTIMA ORĂ

MONDEN

MISTERUL SEISMELOR de la Galaţi, DESLUŞIT în SUA

În ultima perioadă, mai multe localităţi din Galaţi au fost zguduite de zeci de cutremure de intensitate mică, cauzele acestora rămânând un mister.

Avatar

Publicat

pe

În ultima perioadă, mai multe localităţi din Galaţi au fost zguduite de zeci de cutremure de intensitate mică, cauzele acestora rămânând un mister. Cu situaţii similare s-au confruntat, în ultimii ani, şi cetăţeni ai mai multor state din America unde, în cele din urmă, au fost descoperite cauzele activităţii seismice.

Zeci de cutremure s-au simţit, în ultima perioadă, în zona comunei Izvoarele, din judeţul Galaţi. Deşi cauzele sunt încă necunoscute, experţii din România au oferit mai multe explicaţii, însă nimeni nu a putut să se pronunţe cu certitudine.

În situaţia celor din Izvoarele se află, de ani buni, şi locuitorii din mai multe zone ale SUA. Principala cauză, fractarea hidraulică Un astfel de exemplu îl reprezintă localitatea Youngstown, din Ohio, unde, din 1776, dată la care a început să fie analizată activitatea seismică în zonă, şi până în decembrie 2010, nu s-a înregistrat niciun cutremur. Însă, odată cu începerea extracţiei de gaze de şist, prin fractare hidraulică au început şi cutremurele. În aproximativ un an, în Youngstown s-au întregistrat 109 cutremure, printre care şi unul de 3,9 grade pe scara Richter, în urma căruia s-a decis închiderea exploatării.

Odată cu această decizie, seismele au încetat la fel cum de duminică au încetat şi la Galaţi. „Cutremurele din Youngstown au fost cauzate de injectarea solului şi s-au produs la mai puţin de două săptămâni de la începerea exploatării”, a explicat, recent, Won-Young Kim, seismolog la Universitatea Columbia. Astfel de seisme s-au mai simţit şi în state precum Oklahoma şi Texas, după începerea exploatării de gaze de şist.

Adio, despăgubiri pentru bucureşteni!

În cazul unui cutremur puternic, sute de clădiri din Bucureşti s-ar putea prăbuşi, iar proprietarii nu ar primi despăgubiri. 374 de clădiri sunt încadrate în clasa I de risc seismic şi, potrivit legii, nu pot fi asigurate până după consolidare. Asta în condiţiile în care, în ultimii ani, Municipalitatea a consolidat doar 31 de imobile. Unele societăţi nu asigură nici locuinţe din clasa a II-a de risc seismic, situaţie în care se află alte 301 imobile.

Truse „salvatoare” de la familia unui fost ministru PDL Primăria Capitalei a cumpărat, anul trecut, de la firma de arhitectură Image Construct, truse de prim ajutor în valoare de aproximativ 500.000 de lei pentru locatarii din imobilele cu „bulină roşie”. Întâmplător sau nu, în respectivul SRL este asociată o rudă a fostului ministru interimar al muncii, pedelistul Nicolae Ivăşchescu, care l-a înlocuit pe Nelu Botiş. Şi acum, Municipalitatea organizează licitaţie pentru truse, în valoare de aproximativ 980.000 de lei. 180 de cutremure s-au înregistrat în statul american Texas, în mai puţin de un an, din cauza fractării hidraulice.

Advertisement

https://ziarulring.ro/stiri/eveniment/222205/Misterul-seismelor-de-la-Galati-deslusit-in-SUA-

Citește în continuare
Advertisement
Lasă un comentariu

Lasă comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *