ZiarulRing

21-mai2024

ULTIMA ORĂ

CULINAR

Mâncarea viitorului. Cercetătorii au făcut friptură de carne fără să taie vaca

Avatar

Publicat

pe

Și voi când erați copii vă imaginați că „în viitor” veți mânca pastile? Sau cumva diferit de atunci? Toți ne-am gândit, măcar o dată, la mâncarea viitorului. Iar acum se întâmplă.

Mâncarea viitorului e chiar aici și acum și e surprinzătoare: cercetătorii au făcut friptură de carne fără să taie vaca. O echipă de oameni de ştiinţă din Israel a creat un antricot de vită care nu implică sacrificarea unui animal. După ce au avut carnea în față, au gătit-o și au mâncat-o. Ei spun că oferă „aceleaşi senzaţii de aspect, gust şi miros ca o friptură fragedă, gustoasă şi suculentă obişnuită”. Dar cum a apărut această carne dacă vaca nu a fost tăiată?

Cercetătorii au făcut friptură de carne fără să taie vaca folosind tehnologia de bioprintare 3D, a anunţat marţi Institutul Tehnologic din Israel (Technion), citat de Xinhua.

Mâncarea viitorului e chiar aici și acum

Technion şi compania israeliană specializată în carne cultivată Aleph Farms au colaborat la dezvoltarea antricotului. Acesta conţine ţesut muscular şi adipos, la fel ca unul obişnuit, şi un sistem ce imită vasele de sânge din ţesut. Practic, sistemul dezvoltat permite producerea oricărui tip de carne pentru friptură, de orice dimensiune.

Cum se întâmplă asta? În cadrul tehnicii de bioprintare 3D, oamenii de ştiinţă cultivă, într-un substrat unic, celule naturale derivate de la animale. Substratul înfăşoară celulele într-un mod care le încurajează să producă mai departe „cărămizile” întregului ţesut. Ulterior, tot în condiţii controlate, interacţiunile dintre celule duc la crearea de ţesut cu diferite calităţi ale cărnii.

Pe de altă parte, sistemul de spaţii care imită vasele de sânge formate în ţesut permite absorbţia nutrienţilor în ţesut. De asemene conferă forma şi structura unei bucăţi obişnuite de carne pentru friptură.

Advertisement

Citește în continuare
Advertisement
Lasă un comentariu

Lasă comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *