ZiarulRing

18-mai2024

ULTIMA ORĂ

LIFE/INEDIT

Locul secret din România în care a fost adăpostită o închisoare. Mulți oameni și-au pierdut viața aici

Avatar

Publicat

pe

Un loc superb din România ascunde și un trecut negru. Vorbim despre Cetatea Făgăraș, care cândva a fost adăpost pentru o închisoare celebră. În prezent, adună sute de turiști, dar puțini sunt cei care cunosc detaliile.

Locul superb din România care a adăpostit o închisoare

Cetatea Făgăraș se află chiar în centrul municipiului din județul Brașov și este vizitată de sute de turiști. Însă puțini sunt cei care știu că dincolo de frumusețea deosebită se ascunde un trecut sângeros.

Construcția fortăreței a început în anul 1310 pe locul unei alte fortificații din din secolul al XII-lea, făcută din pământ și lemn. Scopul său era acela de a proteja regiunea de sud-est a Transilvaniei de atacatorii tătari și otomani.

În anul 1630, șanțul de apărare din jurul cetății a fost extins și conectat cu râul Olt printr-un canal secret. Iar una dintre intrări a fost fortificată cu pod retractabil.

În anii care au urmat, pivnițele din subteran au fost transformate în temnițe. În această parte din Cetatea Făgăraș au fost ținuți în detenție șerbii răzvrătiți. Mai târziu, locul a fost transformat în școală.

În 1657, prințesa contesă Zsuzsanna Lorántffy, soția principelui Gheorghe Rákóczi I, deținea controlul asupra fortificației, astfel că a decis să-i dea o nouă utilitate și a transformat-o în prima unitatea de învățământ din oraș cu predare în limba română.

Advertisement

Mulți oameni au murit aici

Școala a funcționbat cu sprijinul prințesei, dar după ce Transilvania a intrat sub ocupație hasburgică în 1696, Cetatea Făgăraș a fost preluată de austrieci. Astfel că, ulterior, a fost convertită în cazarmă militară, începând cu 1699 și a fost folosită ca închisoare militară.

Din 1948 până în 1960, Cetatea Făgăraș a fost folosită ca loc de încarcerare al celor care erau împotriva regimului comunist din regiunea Țara Făgărașului. Aici au fost arestați miliţieni, avocaţi, doctori, studenţi sau simpli ţărani care nu au fost de acord cu colectivizarea.

Paznicii și-au exersat abilitățile de tortură pe deținuți, iar numărul morților nu a fost niciodată stabilit cu exactitate. În Cetatea Făgăraș existau camere de tortură, anchetă şi celule mici de detenţie, prevăzută cu aproximativ 16 paturi fiecare, scrie europafm.ro. 

Citește în continuare
Advertisement
Lasă un comentariu

Lasă comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *