ZiarulRing

25-iul.2024

ULTIMA ORĂ

EVENIMENT

Cine este polițistul care refuză mită și trimite infractorii la tribunal

Un șef de secție din Neamț a devenit cunoscut, după ce a refuzat mită, în repetate rânduri.

Avatar

Publicat

pe

Un șef de secție din Neamț a devenit cunoscut, după ce a refuzat mită, în repetate rânduri. Cel mai recent caz a avut loc anul trecut, când a sesizat DGA că i s-a oferit mită. Procesul bărbatului acuzat a ajuns, acum, pe rolul Tribunalului Neamț.

În 25 noiembrie 2016, agentul șef Toam Vleoangă a refuzat o mită de 3.000 de lei, ajutând la prinderea unui individ care făcea trafic ilegal de lemne. Suspectul a fost pus sub urmărire penală, iar aproape un an mai târziu, cazul a ajuns în atenția Tribunalului Neamț.

Polițistul, în vârstă de 42 de ani, alături de alți doi colegi, au sesizat Direcția Generală Anticorupție (DGA), anul trecut, după ce un individ a încercat să le ofere 3.000 de lei mită, ca să nu îl sancționeze. Ei precizau că au depistat în trafic o persoană care transporta lemne deținute illegal.

„În 25 noiembrie 2016, ofițerii de poliție judiciară ai Direcției Generale Anticorupție (D.G.A.) Serviciului Județean Anticorupție (S.J.A.) Neamț, sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Neamț l-au prins în flagrant pe F.I. în timp ce oferea unor agenți de poliție suma de 3.000 lei. Bărbatul voia să convingă agenții de poliție să nu îi confiște materialul lemnos și autovehiculul cu care făcea transport, întrucât nu deținea documentele legale”, preciza IPJ Neamț, la acel moment.


Ulterior, bărbatul a fost pus sub urmărire penală de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Neamț, fiind acuzat de dare de mită. La aproape un an, cauza a fost înregistrată pe rolul Tribunalului Neamț, scrie Monitorul de Neamț.

Astfel, în următoarele luni, cazul va fi în procedură de Cameră preliminară, după care ședința va fi publică, va continua cu audieri de martori, pentru a se stabili dacă bărbatul, numit de polițiști I.F. este sau nu vinovat.

Advertisement

Cine este șeful de post Toma Vleoangă

Nu este primul gest eroic comis de polițist. Și în anul 2011, șeful de post din localitatea Tupilați a refuzat o mită de 4.200 de lei, după ce a descoperit un bărbat care transporta jumătate de tonă de alcool netimbrat, potrivit Monitorul de Neamț.

În 15 martie 2011, Cătălin Constantin Toader, în vârstă de 35 de ani, a încercat să îl mituiască pe polițist cu 4.200 de lei și cu 550 de litri de alcool, însă acesta i-a întocmit dosar penal. Ulterior, bărbatul a fost trimis în judecată pentru dare de mită, de procurorii Parchetului Județean Neamț.

Totodată, în vara acestui an, polițistul Toma Vleoangă a fost rănit, după ce a intervenit în localitatea nemțeană Războieni, pentru imobilizarea unui bărbat înarmat cu un cuțit. Acesta și-a ucis mama, după care a rănit o altă femeie.

Toma Vleoangă mai avea 10 minute până la încheierea zilei de muncă, atunci când a fost sesizat să se deplaseze la locul incidentului. Astfel, polițistul, tatăl a doi copii – un copil de șapte ani și un bebeluș -, a intervenit pentru imobilizarea bărbatului cu probleme psihice, fiind rănit.

News.ro a precizat, la acel moment, că polițistul a fost atacat cu o sapă și cu un cuțit, care i-au provocat răni în jurul abdomenului, cât și la un braț.

„M-am mai confruntat cu situaţii şi intervenţii riscante în cei aproape 20 de ani de experienţă în poliţie, însă aceasta a fost cea mai dificilă. Tot ce a contat a fost salvarea persoanelor aflate în pericol, având în vedere că, la momentul sosirii noastre, agresorul se manifestă violent. Nu am ezitat niciun moment când am făcut uz de armă, tocmai pentru a evita consecinţe mult mai grave”, a spus polițistul.

Gestul său a fost lăudat și de Ministerul Afacerilor Interne, care l-au desemnat polițistul zilei.

Advertisement