ZiarulRing

05-mai2024

ULTIMA ORĂ

MONDEN

Cât te costă să-ţi facă Gigi curaţenie acasă

Avatar

Publicat

pe

Ca orice alt deţinut, Gigi Becali va avea dreptul de a desfăşura munci, contra cost, în afara penitenciarului. Mai mult, dacă va obţine regim deschis de detenţie, orice român dispus să plătească 35 de lei pe zi îl va putea angaja pe Becali la curăţenie prin casă sau la sapă pe tarla.

Soarta lui Gigi Becali va fi decisă, zilele următoare, de Comisia de individualizare a pedepselor privative de libertate din cadrul Penitenciarului Rahova. Comisia, formată din directorul penitenciarului, şeful pentru aplicarea regimurilor, medic, şeful de la educaţie şi cel de la asistenţă psihosocială, va decide dacă Becali va beneficia de regim de detenţie semideschis sau deschis. „Potrivit legislaţiei, regimul semideschis se aplică iniţial pentru pedepse mai mari de un an, dar care nu depăşesc cinci ani. În mod excepţional, natura şi modul de săvârşire a infracţiunii, precum şi persoana în sine pot determina includerea condamnatului în regim deschis.

La regimul semideschis, deţinutul se poate deplasa neînsoţit în interiorul penitenciarului, prestează muncă şi desfăşoară activităţi educative, culturale, terapeutice, consiliere psihologică, asistenţă socială sub supraveghere în grupuri şi în spaţii din interiorul penitenciarului care rămân deschise în timpul zilei. Totodată, deţinutul în regim semideschis poate desfăşura activităţi şi în afara penitenciarului, dar sub supraveghere. La regimul deschis, toate activităţile de la semideschis se desfăşoară fără supraveghere, inclusiv cele din afara penitenciarului”, ne-a precizat Mihai Munteanu, reprezentant al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor (ANP).


Mărturisiri CUTREMURĂTOARE din casa lui Gigi! Victor Becali și cuplul Firea-Pandele, MARCAȚI! Hagi PLÂNGEA ÎN HOHOTE

Deţinutul, bun la curăţenie, zugrăvit şi munci agricole

Potrivit actelor normative din sistemul penitenciarelor, orice persoană fizică poate veni la puşcărie să îşi angajeze un deţinut. „Condiţia este ca deţinutul să fie din regimul deschis, adică cei care pot munci în afara penitenciarului fără pază. Dacă se angajează mai mulţi deţinuţi din regim semideschis, conducerea penitenciarului pune la dispoziţie şi pază. Persoana fizică trebuie să vină cu un act de identitate şi să achite în avans contravaloarea serviciilor solicitate dacă perioada de derulare a contractului e mai mică de o lună.

Plata se face la ora de muncă, cel puţin la nivelul salariului minim pe economie, de 4,4 lei pe oră. Totodată, la regimul deschis, deţinutul poate să plece dimineaţă la muncă şi să se întoarcă după-amiază”, ne-a precizat Ioana Luca, purtător de cuvânt al Penitenciarului Târgşor. Potrivit reprezentanţilor administraţiei penitenciarelor, persoanele fizice pot angaja deţinuţi la curăţenie în casă, zugrăvit sau munci agricole.

Poţi să-ţi alegi deţinutul?

Alexandru Gherghina, preşedintele Sindicatului Penitenciarului Codlea, susţine că alegerea deţinuţilor din regimul semideschis ar fi interzisă. Aceeaşi opinie o are şi purtătorul de cuvânt al ANP, Monica Pană, care ne-a declarat că doar comisia din penitenciar poate face selecţia deţinuţilor pentru muncă. Pe de altă parte, Ioana Luca, de la Penitenciarul Târgşor, afirmă că alegerea unui deţinut anume de către o persoană fizică este posibilă la regimul deschis. „La regimul semideschis, alegerea deţinutului depinde de directorul penitenciarului, dacă e în interesul locului de deţinere şi al deţinuţilor, depinde de la contract la contract”, ne-a spus Ioana Luca.

Duminică, înainte de termenul din „Dosarul transferurilor”, când Meme Stoica era pasibil de închisoare, Gigi Becali declarase: „Eu am sere la puşcărie, am contract cu penitenciarul și o să-l scot de acolo pe Meme să muncească la serele mele”. Este vorba despre serele „Leoser”, de la marginea Bucureştiului, care aparţin unei rude a latifundiarului. Numai că, în prezent, cel aflat în detenţie este Gigi Becali şi rămâne de văzut dacă va fi solicitat să muncească la sere.

Pachetele cu mâncare gătită, interzise la Rahova

Potrivit deciziei directorului Administraţiei Penitenciarului Rahova, emisă în 2011 de comisarul-şef Marian Cornel Popescu, persoanele private de libertate pot primi în cursul unei luni un singur pachet cu produse alimentare în greutate de maximum 10 kilograme, la care se poate adăuga o cantitate maximă de şase kilograme de fructe şi legume, precum şi o cantitate de maximum 20 de litri de apă minerală şi băuturi răcoritoare.

Totodată, în decizie se precizează că deţinuţii nu pot primi şi cumpăra produse alimentare care necesită încălzire, coacere, fierbere sau alte tratamente termice în vederea consumului. De asemenea, aceştia nu pot primi prin pachet produse alimentare gătite, preparate, semipreparate sau expirate, deoarece prin controlul specific acestea se deteriorează şi nici nu există spaţii corespunzătoare pentru păstrarea produselor. Din aceste motive, deţinuţii vor putea primi doar produse alimentare sub formă feliată şi vidată.

Ar putea face mai multă puşcărie

Săptămâna viitoare, pe 27 mai, Becali va afla şi sentinţa în dosarul „Valiza”. Dacă judecătorii îl vor condamna la o detenţie mai mare de trei ani, Becali va ispăşi pedeapsa cea mai mare.

Petiţie pentru graţierea patronului Stelei

Vestea condamnării la închisoare cu executare a lui George Becali i-a determinat pe simpatizanţii latifundiarului să creeze o petiţie on-line: „George Becali este cel care a ajutat întotdeauna românul sărac şi necăjit! Prin această petiţie, cerem domnului preşedinte al României, Băsescu Traian, GRAŢIEREA iubitului nostru frate şi tată George Becali! Semnaţi această petiţie dacă vreţi graţierea lui George Becali!”. În doar două zile, 270 de oameni au semnat pentru înduplecarea preşedintelui României.

Dorinţele afaceristului, ordin pentru Luţu

Odată instalat în penitenciar, George Becali a făcut şi o listă cu dorinţele sale. Astfel că omul său de casă, Ionuţ Luţu, s-a conformat şi a venit să îi aducă o pilotă şi un automat de cafea. Deşi printre cerinţele patronului Stelei s-au numărat şi un televizor şi DVD player, pe care să le monteze în celulă, acestea au fost interzise la intrarea în penitenciar. Tot ieri, Becali a fost vizitat prima dată de familie.


Angajat în funcţie de starea medicală şi de comportament

În ceea ce priveşte joburile deţinuţilor în afara Penitenciarului Rahova, purtătorul de cuvânt al unităţii, Gabriela Livadariu, ne-a explicat că „punctele de lucru în exterior au lipsit în ultimul timp, cererea de muncă fiind extrem de redusă. Deţinuţii au lucrat, afară, la activităţi de săpat canale, şanţuri, la curăţarea parcurilor. Comisia de selecţie pentru activităţi de muncă ţine cont de starea medicală a persoanei, de aptitudinea de muncă, de comportamentul acesteia şi de activitatea pe care o poate presta fizic. La fiecare lună muncită se câştigă, în medie, cinci zile de libertate”. Tot aceasta ne-a spus că şi în interiorul penitenciarului pot fi prestate activităţi de deservire, distribuire a mesei, de spălătorie şi curăţenie.

Ar putea picta icoane

Este de notorietate faptul că Gigi Becali este o persoană religioasă, care a făcut numeroase donaţii pentru construirea de biserici. La Penitenciarul Rahova, acesta ar putea să-şi ocupe timpul participând la atelierele de pictură de icoane. „Deţinuţii din Penitenciarul Rahova pot participa la activităţi de creaţie, confecţiona tot felul de obiecte, începând de la împletituri până la obiecte de artizanat, sau picta inclusiv icoane. Sunt activităţi cu orar săptămânal. Noi nu am putut valorifica până în acest moment produsele confecţionate”, susţine Gabriela Livadariu, purtătorul de cuvânt al penitenciarului în care se află Gigi Becali în acest moment.

Va participa la spectacole

În Penitenciarul Rahova există şi un „club central unde se desfăşoară activităţile cu număr mare de deţinuţi, gen piese de teatru şi alte spectacole”, afirmă Gabriela Livadariu. De altfel, în funcţie de aptitudini, unii dintre deţinuţi se pot alătura grupului muzical sau trupei de teatru a penitenciarului.

Poate refuza un loc de muncă

Vicepreşedintele Sindicatului Naţional al Lucrătorilor de Penitenciare, Adrian Neagoe, ne-a explicat că „majoritatea lucrărilor prestate de deţinuţi sunt necalificate, fiind în domeniul construcţiilor, agriculturii. Aceştia pot să sape, să care materiale de construcţii, să degajeze terenuri sau să culeagă fructe. Au existat şi contracte de voluntariat, deţinuţii au făcut curat în comunităţi, au deszăpezit pe Şoseaua de Centură”. Acesta a precizat că deţinuţii nu sunt obligaţi să muncească şi, în acest sens, pot refuza o ofertă de angajare. Tototdată, potrivit lui Neagoe, puşcăriaşii mai pot fi angajaţi, de persoane fizice, şi pentru a le săpa grădinile sau, dacă au casa în construcţie, pentru a dărâma ceva sau pentru a ajuta la fundaţia clădirii.

„La regimul deschis, deţinutul poate să plece dimineaţa la muncă şi să se întoarcă după-amiaza în penitenciar.” – Ioana Luca, Penitenciarul Târgşor

„De obicei, deţinuţii prestează muncă necalificată, pentru că nu ne putem lăuda că avem deţinuţi calificaţi pe diverse meserii. În ultimul timp ne-am limitat la curăţenie prin localităţile limitrofe.” – Alexandru Gherghina, Penitenciarul Codlea

„Toate întrebările… nu au niciun răspuns… Vă rog, nu îmi mai scrieţi pe chat… Vă mulţumesc pentru mesajele frumoase, dar nu îşi au rostul în momentul de faţă.” – Alexandra Becali, fata mijlocie a latifundiarului, pe Facebook

„Să fie demn, aşa cum a fost şi ieri (n.r. – luni, când Gigi Becali a declarat că se predă singur la poliţie). Să nu ceară clemenţă din nicio parte. Eu, cel puţin, nu sunt de acord cu graţierea. Dacă îmi dau 20 de ani, nu cer nici două zile de clemenţă.” – Ioan Becali, la RTV

3 ani de închisoare cu executare a primit Gigi Becali.

4,4 lei pe oră valorează munca unui deţinut.

Advertisement

Citește în continuare
Advertisement
Lasă un comentariu

Lasă comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *