ZiarulRing

19-iul.2024

ULTIMA ORĂ

CULINAR

Cât a ajuns că coste un kilogram de cartofi noi în piețele din țară

Cartofii noi au ajuns pe tarabele piețelor din întreaga țară.

Avatar

Publicat

pe

Cartofii noi au ajuns pe tarabele piețelor din întreaga țară. Din cauza producției, care este la jumătate în comparație cu alți ani, prețul unui singur kilogram a ajuns să coste mai mult cu 15% față de anul 2022.

Cu toate că reprezintă un aliment de bază în bucătăria multor gospodine, cartofii noi din acest an îi țin la distanță pe români, iar asta tocmai din cauza prețului cu care au ajuns să se vândă în piețe.

Anul acesta, producția este mai puțin bogată, spre deosebire de recolta din anii anteriori. Deși cartofii se numără printre cele mai consumate legume de către români, anul acesta clienții se gândesc de două ori înainte de a scoate bani din buzunar pentru a-și face „poftele”.
Cartofii prăjiți se numără printre preferințele românilor în materie de mâncare

Cât a ajuns să coste un kilogram de cartofi noi

Producătorii susțin că au recoltat jumătate față de anul trecut, în jur de 20 de tone pe hectar, iar asta se reflectă în prețul de vânzare. În piețele din țară, un singur kilogram de cartofi noi a ajuns să coste 6 lei, cu 15% mai mult față de anul trecut. Și cartofii din import se vând la același preț cu care se vând cei din producția românilor din acest an.

În restaurante, o porție de cartofi prăjiți a ajuns să coste între 10 și 20 de lei.

„Cartoful timpuriu are o scădere drastică de producție per hectar, tocmai datorită condițiilor climatice, a unei primăveri destul de reci, care a determinat la un moment dat o fluctuație puternică, inclusiv o înghețare de sol. Alte soiuri de cartof timpuriu nu au rezistat putregaiului umed”, a declarat Cleonic Sucaciu, președintele Federației „Cartoful”, pentru Știrile Pro TV.
Cu toate acestea, din cauza faptului că nu există o diferență semnificativă de preț între cartofii românești și cei din import, clienții aleg întotdeauna să-i sprijine pe micii producători locali.
„Mereu românesc aleg. Citesc eticheta, sper ca vânzătorii să fie de încredere”, a declarat un client pentru sursa citată.

Advertisement
Citește în continuare
Advertisement
Lasă un comentariu

Lasă comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *