ZiarulRing

19-iul.2024

ULTIMA ORĂ

SANATATE

Vaccinare antigripală a ajuns sub 10%

Avatar

Publicat

pe

Nu mai puțin de 100 de români și-au pierdut viața, în ultimele patru luni, din cauza gripei, mai mulți decât în sezoanele trecute, în ciuda faptului că, din această toamnă, statul a oferit vaccin antigripal compensat pentru mai multe categorii de adulți.

Prin urmare, mai mulți parlamentari propun, printr-o iniţiativă legislativă, instituirea „Săptămânii Prevenţiei Gripei în România”, care să fie marcată în debutul fiecărui sezon gripal. Astfel, nu doar medicii, ci și autoritățile vor putea organiza campanii de conștientizare cu privire la complicațiile gripei, o boală infecțioasă pe care foarte mulți români încă o confundă cu o simplă răceală. 

Proiectul de lege pus în dezbatere la Senat, săptămâna trecută, este inițiat de deputata PSD Cristina Elena Dinu și susținut de alți 39 de parlamentari, majoritatea din aceeași formațiune politică, dar și de la PNL, USR și minorități. 

Potrivit proiectului, „se instituie «Săptămâna Prevenţiei Gripei în România», perioadă ce va fi marcată în fiecare an, în prima săptămână a lunii octombrie”.

„Săptămâna Prevenţiei Gripei în România” poate fi marcată de către autorităţile publice centrale şi locale, precum şi de către organizaţiile non-guvernamentale şi organizaţiile profesionale prin organizarea de evenimente dedicate prevenţiei acestei afecțiuni, mai prevede actul normativ.

Necesitatea creşterii gradului de conştientizare este reliefată de situaţia epidemiologică anuală, având în vedere că „ atât în 2023 cât şi în 2024, Institutul Naţional de Sănătate Publică a declarat stare de alertă epidemiologică, ceea ce indică 3 săptămâni consecutive de creştere a numărului de cazuri de gripă, peste nivelul mediu din ultimii 5 ani”, argumentează autoarea propunerii legislative. 

Advertisement

Citește articolul integral aici.

Citește în continuare
Advertisement
Lasă un comentariu

Lasă comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *