ZiarulRing

22-iun.2024

ULTIMA ORĂ

MONDEN

Scandalul pe tema transplantului L-A BĂGAT din nou în spital. Alexandru Arşinel: „Nu am crezut că fac o ilegalitate dacă cer ajutor medical”

În luna august, medicii de la Cluj i-au salvat viaţa marelui actor Alexandru Arşinel cu ajutorul unui transplant renal.

Avatar

Publicat

pe

În luna august, medicii de la Cluj i-au salvat viaţa marelui actor Alexandru Arşinel cu ajutorul unui transplant renal. De atunci au apărut tot felul de declaraţii controversate care l-au întristat pe Arşinel, iar stresul i-a afectat starea de sănătate. Astăzi, marele actor a ajuns din nou pe patul de spital.

Abia săptămâna viitoare ar fi trebuit să ajungă din nou Arşinel la Institutul de Urologie din Cluj pentru un control de rutină posttransplant, însă modificările apărute în starea lui de sănătate l-au determinat pe prof. dr. Mihai Lucan, coordonatorul echipei care i-a salvat viaţa, să-l cheme astăzi.

„Analizele au luat-o razna”

„Îmi fac teste la Spitalul de Nefrologie «Carol Davila», din Bucureşti, iar medicii de aici au constatat că analizele au luat-o razna şi unele valori sunt foarte mari comparativ cu cele normale. I-am comunicat profesorului Lucan rezultatele, iar dânsul a decis să vin la Cluj pentru control. Am suferit o operaţie masivă şi trebuie să mă refac fizic, dar şi psihic”, ne-a declarat Alexandru Arşinel.

„Sunt om şi am dreptul la viaţă”

După ce Arşinel (71 ani) a primit un rinichi de la un donator aflat în moarte cerebrală, o asociaţie a decis să-l acuze de faptul că ar fi fost favorizat. Aşa s-a generat în presă un aşa-zis scandal, fiind ignorate, aproape complet, analizele medicale care au dovedit că, dintre cei trei potenţiali primitori chemaţi la teste, actorul a avut cea mai bună compatibilitate. Pur şi simplu, a fost mâna destinului. „M-a întristat acest scandal. Aş fi vrut să am puterea să ignor zvonurile, dar nu pot. M-a durut cumplit. Este oribil să lansezi ideea că noi, cei care avem o anumită vârstă, nu mai avem dreptul la sănătate. Acest drept derivă din Constituţie şi din faptul că mi-am plătit o viaţă întreagă asigurările sociale. Sunt om şi am dreptul la viaţă. A fost un şoc teribil. Nu am crezut că fac o ilegalitate dacă cer ajutor medical la uşa unui spital”, ne-a mărturisit artistul.

„Socaciu îmi dă sfaturi”

„Mă simt relativ bine. Nu am putere, dar am amici medici şi toţi mi-au spus că este normal după o operaţie atât de amplă. Ţin o dietă fără sare şi fac plimbări uşoare pe lângă casă. Victor Socaciu îmi mai dă sfaturi. El a suferit un transplant renal în 2009 şi mi-a explicat că prima perioadă este mai grea, după care totul revine la normal. Nu am nimic grav acum, însă profesorul Lucan şi-a dat seama că trec printr-un şoc psihic şi trebuie să fiu ţinut sub observaţie”, explică Arşinel.

„Şi după o operaţie de ulcer, de exemplu, dacă toţi ar face comentarii negative, pacientului nu i-ar merge bine şi ar fi stresat, darămite după o operaţie aşa complexă cum este un transplant.”, Prof. dr. Mihai Lucan, şeful Institutului de Transplant Renal Cluj

Advertisement

„Iau o cantitate mare de medicamente. Trebuie să mă securizez împotriva viruşilor pentru că orice îmbolnăvire mi-ar putea fi fatală.”, Alexandru Arşinel

„Profesorul Lucan este un inovator în operaţiile de rinichi. Face improvizări care salvează oameni. Toată viaţa le voi purta recunoştinţă lui şi echipei medicale.”, Alexandru Arşinel

https://ziarulring.ro/stiri/eveniment/221095/Scandalul-pe-tema-transplantului-L-A-BAGAT-din-nou-in-spital-Alexandru-Arsinel-Nu-am-crezut-ca-fac-o-ilegalitate-daca-cer-ajutor-medical-

Citește în continuare
Advertisement
Lasă un comentariu

Lasă comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *