ZiarulRing

06-mai2024

ULTIMA ORĂ

EVENIMENT

RATB dă în judecată șoferii care le blochează traseele

Ai parcat pe linia de tramvai sau pe o stradă blocând astfel accesul autobuzelor RATB? Pregătește-te să fii chemat în instanță.

Avatar

Publicat

pe

Ai parcat pe linia de tramvai sau pe o stradă blocând astfel accesul autobuzelor RATB? Pregătește-te să fii chemat în instanță. Regia de transport din Capitală pierde sume uriașe din cauza mașinilor parcate neregulamentar. Departamentul juridic al RATB a început să acționeze în judecată șoferii care le creează astfel de prejudicii.

Anul trecut, Regia Autonomă de Transport București a înregistrat, la nivelul tuturor vehiculelor, o întârziere de 9.600 de ore, ceea ce înseamnă că, însumat, toate vehiculele de transport în comun, au întârziat într-un an…400 de zile. În comparație, transportul în comun de suprafață din Tokio a avut anul trecut o întrziere de doar câteva zeci de minute.

Un milion şi jumătate pierderi

Acesta este prejudiciul pe care l-a suferit RATB în urma întârzierilor de anul trecut. Fie că a fost vorba de accidente pe linia de tramvai, de blocarea străzilor de autoturisme parcate neregulamentar sau de simple avarii la rețea, întârzierile mijloacelor de transport în comun au costat regia aproaximativ 1.500.000 lei. Șeful departamentului de comunicare din cadrul RATB, Constantin Tobescu, ne-a spus că pierderile repetate i-au determinat să înceapă acționarea în instanță a celor ce le aduc prejudicii, atât pentru a recupera o parte din pierderi, dar și pentru a aduce la cunoștința publicului consecințele faptelor iresponsabile din trafic. “Încercăm să tragem și noi un semnal de alarmă prin care lumea să fie puțin mai responsabilă. Ați văzut în ultimul timp ce probleme am avut cu întârzierile din cauza blocării străzilor prin parcări aiurea, unele chiar pe linia de tramvai. La nivelul ultimului an am înregistrat 9.600 de ore de întârzire la nivelul parcului nostru, datorate atât parcărilor neregulamentare, cât și accidentelor rutiere, avariilor la rețea, sau din cauza rețelei de electrificare rupte de vreun camion. În costuri, aceste 9.600 de ore întârziere înseamnă în jur de 1,5 milioane de lei. Departamentul nostru juridic a început să intenteze procese celor care ne blochează accesul și din cauza cărora pierdem ore bune în trafic fiindcă și-au lăsat mașina parcată aiurea și autobuzele nu mai pot înainta. Astfel, îi acționăm în judecată pe cei care ne blochează pentru recuperarea prejudiciului”, a declarat, pentru “ring”, Constantin Tobescu.

Prejudiciul de imagine, mai mare decât cel financiar

Pentru RATB, foarte importantă pare să fie percepția călătorilor asupra serviciilor sale. “Pe lângă prejudiciul financiar pe care ni-l aduc șoferii care ne blochează traseele, mai important este cel de imagine. Călătorii știu doar că tramvaiul a ajuns în stație la un interval enorm de 30 de minute și îi rămâne în minte doar cât de neperformant e RATB și cât de încet. Dar nu știe că am ajuns după jumătate de oră fiindcă cineva a parcat pe linia de tramvai. Săptămâna trecută, liniile 300 și 368 au fost blocate în trafic 95 de minute din cauza unuia care și-a lăsat mașina în stradă. Se ajunsese ca zeci de autobuze să stea în trafic efectiv unul după altul. Linia s-a rupt efectiv”, ne-a maispus Constantin Tobescu.

Citește în continuare
Advertisement
Lasă un comentariu

Lasă comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *