ZiarulRing

02-mart.2024

ULTIMA ORĂ

EVENIMENT

Decizie de REDUCERE a fraudei și a INFRACȚIONALITĂȚII în mijloacele de transport. Controlorii RATB vor fi însoțiți de jandarmi

Avatar

Publicat

pe

Zilele trecute, un filmuleț în care câțiva controlori RATB agresau un tânăr care a refuzat să se legitimeze a devenit viral pe rețelele de socializare. Fie din cauza călătorilor recalcitranți, fie din cauza controlorilor abuzivi, astfel de incidente se întâmplă destul de des în mijloacele de transport în comun. Pentru a evita aceste lucruri, pe viitor, controlorii RATB vor fi însoțiți pe traseu de jandarmi. Fraudele și conflictele din mijloacele de transport în comun par să se întețească în ultimul timp.

Tot mai des sunt mediatizate cazuri de controlori care agresează sau sunt agresați de călători. Călătorii circulă fraudulos, fără titlu de călătorie, controlorii de multe ori nu gestionează foarte bine situația atunci când călătorii refuză legitimarea, iar de aici până la scandal nu e decât un pas. Fraudele și violența trebuie stopate Reprezentanții Regiei Autonome de Transport București vor să reducă pe cât se poate atât frauda, cât și aceste tipuri de conflicte. “Pare că se reiau incidentele între călătorii care circulă fraudulos și excesul de zel al controlorilor RATB.

Conform art. 18 din Ordonanța nr. 2/2001, privind regimul juridic al contravențiilor, controlorii nu au voie să atingă pasagerii și nu îi pot obliga să se legitimeze. Obligația controlorilor RATB este doar să verifice legitimația de călătorie, procedura de legitimare fiind o convenție socială acceptată. Când călătorii refuză să se legitimeze, controlorii trebuie să solicite sprijinul jandarmeriei sau al poliției.

De asemenea, tot conform legii, controlorii nu au voie să rețină călătorii sau să îi coboare din mijlocul de transport în comun fără permisiunea lor. Pentru a evita astfel de situații, pe viitor, RATB va încheia un contract de colaborare cu jandarmeria, pentru prevenirea călătoriilor frauduloase și pentru reducerea actelor de violență din mijloacele de transport în comun”, ne-a declarat Richard Radu, consilier în cadrul Consiliului General al Municipiului București. Prioritare sunt zonele de la marginea orașului Fraude la cote alarmante pe mijloacele RATB se înregistrează în zonele preorășenești – cu precădere în zona Șoselei Colentina -, care vor fi și principalele vizate pentru controale cu jandarmi.

“Într-adevăr, pe zona de control avem un proiect în sensul în care vom colabora cu Jandarmeria București pentru efectuarea unor acțiuni comune pe liniile de transport. Se vor intensifica, astfel, controalele în zonele în care se înregistrează o fraudă mai mare, gen liniile 21, 32, 139 sau 4. În special la marginea orașului. Acolo o să acționăm punctual în colaborare cu jandarmeria”, a declarat, pentru “ring”, Constantin Tobescu, șeful Serviciului de comunicare al RATB.

RATB introduce biletul orar Pentru facilitarea călătoriei bucureștenilor cu mijloacele de transport în comun, reprezentanții RATB iau în calcul o nouă colaborare cu Metrorex cu privire la un titlu de călătorie comun, dar și introducea unui nou tip de tarif. “Credem, efectiv, în această ofertă tarifară, în biletul unic RATB-Metrorex.

Advertisement

Este foarte flexibil, foarte comod să ai un singur titlu de călătorie. Totodată, se discută și introducerea unui bilet pentru un interval orar limitat, de o oră. Și în planul de mobilitate urbană este introdus acest plan de integrare tarifară, pentru a facilita accesul la mijloacele de transport în comun. Strategia de dezvoltare trebuie să plece de la călători. În funcție de nevoile și cerințele, lor trebuie să dezvoltăm transportul”, ne-a mai declarat Constantin Tobescu.


Citește în continuare
Advertisement
Lasă un comentariu

Lasă comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *