ZiarulRing

23-apr.2024

ULTIMA ORĂ

LIFE/INEDIT

Poftiți la fructe exotice din România!

Nu e un vis. În România, se produc kiwi, smochine, rodii, banana nordului.

Avatar

Publicat

pe

Nu e un vis. În România, se produc kiwi, smochine, rodii, banana nordului. Desigur, este mai ușor să le imporți din țări exotice, dar să știți că și cele românești sunt la fel de gustoase și mai ieftine.

Este o reușită a cercetătorilor români. Pe o suprafață de un hectar, în livada Universitatii de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București (USAMV), se cultivă o mulțime de fructe inedite, printre care și soiul banana nordului, numit și fructul paw-paw, o specie exotică provenită din America de Nord.

Poftiți la fructe exotice din România!

Primele culturi de paw-paw, supranumită banana nordului, o specie exotică, provenită din America de Nord, au apărut în România în jurul anului 1900 în localitatea Pianu Nou, judeţul Alba, aduse la noi în țară de către un emigrant întors din America.

Primele culturi de paw-paw supranumită banana nordului, o specie exotică, provenită din America de Nord

După anii 2000, aceste specii de fructe au început să fie studiate de către Univeristatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară, iar în prezent sunt cultivate în livada universității.

”Cunoscând biologia plantelor și știind care sunt cerințele față de factorii de mediu, ne-am dat seama ca banana nordului poate fi cultivată foarte bine și în România”, spune Florin Stănică, prorector prof. univ USAMV.

Advertisement

Potrivit reprezentanților USAMV, planta exotică poate rezista la o temperatură de până la -25 de grade, fiind un soi relativ ușor de cultivat, fără să necesite niciun fel de tratament chimic împotriva dăunătorilor.

Pe lângă banana nordului, în livada universității se găsesc și alte fructe exotice precum kiwi, smochine și rodii.

Citește în continuare
Advertisement
Lasă un comentariu

Lasă comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *