ZiarulRing

13-apr.2024

ULTIMA ORĂ

LIFE/INEDIT

Ce conține, de fapt, brânza de oaie de la “sibieni” vândută în piețe. Nu vei mai cumpăra după ce vei afla adevărul. E șocant

Avatar

Publicat

pe

Ce conține, de fapt, brânza de oaie de la “sibieni” vândută în piețe. Adevărul nu este deloc unul care să le facă pe plac clienților ce plătesc bani mulți pentru un produs autentic.

Ce conține, de fapt, brânza de oaie vândută în piețe de „sibieni”

Există un întreg marketing înșelător și mulți vânzători care doar se dau drept sibieni din Jina care produs celebra brânza de oaie din zonă.

Sunt multe falsuri pe piață, la un preț mai mic, iar cumpărătorii nu au de unde să știe ce li se vinde, de fapt.

Testele de laborator au arătat că brânza de oaie nu are nici măcar un strop de lapte de oaie, scrie Observator. Unele tipuri de brânză sunt făcut exclusiv cu lapte de vacă, deși prețul plătit este pentru brânză de oaie.

„Nu a trecut măcar pe lângă lapte de oaie. Nici măcar nu este un amestec de lapte de oaie cu lapte de vacă. Este 90% +/- 10% lapte de vacă”, a spus Alexandru Cîrîc, director general al Institutul de Cercetări Alimentare.

Telemeaua de Sibiu este un produs tradițional autentic care a fost recunoscut și de Uniunea Europeană în 2019. Sunt puțini cei care produc acest tip de brânză, dar mulți în piețe. Sunt vânzători care susțin că au brânză de Sibiu, doar că realitatea este alta.

Advertisement

Ce au arătat controalele. Cum să depistăm falsurile

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor a intervenit și controalele au arătat că unele produse nu aveau deloc lapte.

„În urma unor controale, am constatat că sunt substituiri de specie. Nu există niciun pic de lapte, ba toate erau din produse vegetale, ceea ce este foarte grav.

Să nu se joace, pentru că suntem obligaţi să transmitem aceste lucruri organelor de cercetare penală”, a spus Dănuţ Păle, vicepreşedinte ANSVSA.

Un criteriu important după care trebuie să le luăm când luăm brânză de oaie este prețul.

Dacă este suspect de mic, atunci ar trebui să știm că nu are cum să fie produsul autentic. Conform producătorilor, prețul ar trebui să depășească 30 de lei.

„Din patru kilograme de lapte iese un kilogram de brânză. Marfa din care se produce telemeaua este 24 de lei. Plus prelucratul, Transportul…ajunge la un 32-33 de lei”, a spus Mihai Sopa, producător de telemea.

Advertisement
Citește în continuare
Advertisement
Lasă un comentariu

Lasă comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *