ZiarulRing

03-mart.2024

ULTIMA ORĂ

EVENIMENT

Pica, azi, Lazescu? Reprezentantul angajatilor TVR: „DNA trebuie sa verifice contractul pentru Euro 2012”

Avatar

Publicat

pe

Reprezentantul salariaţilor SRTV în Consiliul de Administraţie (CA) al TVR, Sorin Burtea, denunţă public contractul pe trei ani dintre televiziunea publică şi postul privat Dolce Sport privind sublicenţierea unor meciuri importante de la Euro 2012 şi a altor evenimente sportive internaţionale importante şi cere Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) să intervină pentru pedepsirea vinovaţilor.

Astăzi, când demiterea de către parlament a lui Alexandru Lăzescu din funcţia de preşedinte-director general al SRTV este un eveniment cu final dinainte anunţat, Burtea insistă ca omul numit de Băsescu şi susţinut de PDL, precum şi toţi cei care au girat contracte oneroase să plătească prejudiciile create TVR. Pe lângă Lăzescu, membrul CA îi nominalizează pe fostul director de programe Dan Radu şi pe directorul Departamentului Sport, Cosmin Cernat.

Conflict de interese în familia Enăchescu?

Totodată, Sorin Burtea susţine că şeful Departamentului Sport din TVR şi-a avansat fina după ce aceasta ar fi negociat cu… soţul contracte păguboase pentru televiziunea publică: „Cernat, care a plecat, cu ani în urmă, din TVR tocmai din furatul de meciuri, a fost readus, printr-un concurs de împrejurări, de Rodica Culcer (fosta şefă a Departamentului Emisiuni Informative şi Sport – n.r.). Acum două luni, fără niciun concurs despre care să ştie cineva, Cernat a numit-o pe fina lui, Daniela Enăchescu (soţia directorului Dolce Sport, Vlad Enăchescu), redactor-şef la transmisiuni, iar ea se află în contract şi în contact direct cu tot ceea ce se întâmplă cu oricare televiziune, inclusiv cu postul TV condus de soţul ei (Dolce Sport – n.r.). Deci Lăzescu şi fostul lui adjunct, Dan Radu, au pus lupul stăpân la oi şi au fost complici la toată lucrarea pe sub mână! Am cerut din start ca niciun contract propus de Cernat să nu fie aprobat până nu va fi prezentat CA în forma scrisă finală. Cum să aprobi un contract pe care nu-l vezi?! Au făcut ciordeli Lăzescu, Dan Radu şi Cernat, să plătească! Şi cum subînchiriază TVR meciuri de la Euro 2012 către Dolce Sport când televiziunea publică plăteşte grosul şi difuzează doar spălături, dacă la mijloc nu e ciordeală? Vreau să cer contractul la DNA”. Cosmin Cernat nu a putut fi contactat.

Lăzescu şi pe oamenii lui, aşteptaţi la tribunal

Angajaţii televiziunii publice se pregătesc să-l tragă la răspundere pe Lăzescu şi pe oamenii din echipa lui pentru prejudiciile create în ultimii doi ani. Preşedintele Sindicatului pentru Unitatea Salariaţilor din TVR, juristul Sorin Rada, a explicat, pentru „ring”, modalităţile luate în calcul: „S-au perindat o groază de trepăduşi aduşi pe apele politice, au terminat instituţia asta şi nimeni nu numai că n-a păţit nimic, dar nici măcar nu a încercat să recupereze pagubele. Avem posibilitatea să intrăm pe un conflict de muncă, pe un conflict civil de sine stătător sau pe un conflict penal care include şi partea civilă. Eu propun recurgerea la o acţiune radicală – să mergem la Parchet şi să îngemănăm latura civilă cu aceea penală a faptelor care s-au petrecut aici şi pe care, într-o foarte bună măsură, putem să le şi probăm prin acte trecute prin CA şi în special prin Comitetul Director. Membrii CA vin şi pleacă, preşedinţii-directori generali de asemenea, însă Comitetul Director rămâne veşnic. Avem directori care ne-au sfidat. De exemplu, Horia Romanescu, de la Programe, care ne-a spus: „Ce comisie sunteţi voi, băi, eu am contract de director pe viaţă!”. Şi avea dreptate acest Romanescu, dar ne sfida şi îşi făcea de lucru cu toate celelalte”.

Advertisement

Euro 2012 la TVR, compromis definitiv

Preşedintele Sindicatului pentru Unitatea Salariaţilor din TVR, juristul Sorin Rada, a explicat, pentru „ring”, de ce nici demiterea lui Alexandru Lăzescu din fruntea TVR nu garantează că postul public va suspenda, întrerupe sau renegocia contractul cu Dolce Sport şi va putea transmite toate meciurile de la Euro 2012. „Cu acest contract dintre TVR şi Dolce Sport nu se poate întâmpla absolut nimic până la o sentinţă definitivă şi irevocabilă. Contractul reprezintă legea părţilor, Codul Civil chiar prevede acest lucru, ar însemna să pedepsim şi cealaltă parte semnatară a contractului, iar acest lucru nu se poate. Singurul lucru care se poate întâmpla este derularea contractului în condiţiile în care a fost încheiat. Când ancheta organelor abilitate va găsi vinovaţii, ne vom îndrepta împotriva lor şi vom recupera pagubele. Renegocierea contractului dintre TVR şi Dolce Sport este însă la îndemâna părţilor în orice moment şi poate duce la modificarea înţelegerii iniţiale”, a precizat juristul angajaţilor TVR.

„Să nu mai vorbească membrii CA compromişi care l-au aprobat şi l-au pupat undeva pe Lăzescu, iar recent s-au trezit să spună că nu e bine! Cer să se facă publice stenogramele şedinţelor CA, să vadă toată lumea ce s-a întâmplat.” – SORIN BURTEA, membru CA al TVR

Citește în continuare
Advertisement
Lasă un comentariu

Lasă comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *