back to top
Bine ai venit pe Ziarul Ring
Știri exclusive din Sport, Actualitate și Monden
vineri, decembrie 6, 2024

PARADOX… PENAL? Hoţii tablourilor din Olanda, AVANTAJAŢI DE NOUL COD. „Liderii” afacerii „JAFUL SECOLULUI” pot scăpa cu DOAR TREI ANI ŞI ŞASE LUNI DE PUŞCĂRIE

Distribuiți

Noul Cod penal ”loveşte” şi în… ”JAFUL SECOLULUI”! Noile reglementări îi pot avantaja pe doi dintre protagoniştii celebrului dosar, repectiv pe Radu Dogaru, considerat ”creierul” afacerii, şi pe Eugen Darie, ”locotenentul” şi prietenul acestuia. Pentru că au recunoscut că au furat cele şapte celebre tablouri din Olanda, Dogaru şi Darie ar putea scăpa, după recursul judecat ieri, cu pedepse de maximum trei ani şi jumătate de închisoare.

În mod paradoxal (sau nu), pentru că nu şi-au recunoscut vina şi nu şi-au regretat faptele, ceilalţi coinculpaţi din dosarul ”Jaful secolului”, inclusiv mama lui Dogaru, pot primi pedepse… mult mai mari. Un nou termen în dosarul „Jaful secolului” a avut loc, ieri, la Curtea de Apel Piteşti. La acest termen s-au judecat recursurile formulate de Eugen Darie şi Radu Dogaru la decizia Judecătoriei Sectorului 3, care i-a condamnat la câte şase ani şi opt luni de închisoare pentru furtul a şapte tablouri din Muzeul Kunsthal din Rotterdam.

Atât Dogaru, cât şi Darie şi-au recunoscut faptele şi au beneficiat de pedepse reduse, însă, cu ajutorul noului Cod penal, ei pot obţine pedeapse mult mai mici decât cele stabilite de magistraţii Judecătoriei Sectorului 3. Instanţa a amânat pronunţarea, urmând ca data ”SENTINŢEI” să fie stabilită, potrivit noului Cod, în termen de 15 zile de la dezbateri.

Avocata Vasii: ”Tablourile furate nu erau de patrimoniu”

După procesul de ieri, reporterii „ring” au stat de vorbă cu avocata Maria Vasii, care-l reprezintă pe unul dintre hoţi, respectiv pe Eugen Darie, locotenentul şi bunul prieten al lui Dogaru. Avocata Vasii ne-a declarat, în exclusivitate, că se aşteaptă la o pedeapsă de aproximativ trei ani şi jumătate pentru clientul său.

„Am pus azi concluzii pe recurs şi aşteptăm soluţia. Şi procurorul a cerut recalificarea faptelor potrivit noii legi, în care furtul calificat prezintă două ipoteze de lucru: prima formă – cu pedeapsă până la cinci ani şi cea de-a doua formă, agravantă – până la şapte ani. Reprezentantul Parchetului a susţinut că este întrunită cerinţa pentru a doua ipoteză, întrucât ar fi vorba de bunuri de patrimoniu, dar eu am combătut această teză şi am adus documente din care rezultă că tablourile nu erau de patrimoniu. Asta rezultă din contractul de vânzare-cumpărare, care spune că sunt bunuri private. Eu am cerut pentru clientul meu, Eugen Darie, recalificarea faptei cu pedeapsa de până în cinci ani, la care se aplică reducerea pentru recunoaşterea faptei. Dacă se admite ceea ce am cerut noi, clientul meu, Eugen Darie (n.r. – dar şi Radu Dogaru) ar putea executa o pedeapsă de trei ani şi şase luni. Aşteptăm pronunţarea”, a declarat celebra avocată.

Procurorii cer pedepse mai dure Procurorii DIICOT însă au cerut pedepse mai dure pentru Radu Dogaru şi Eugen Darie, susţinând că aceştia au recunoscut doar o parte din acuzaţiile care li se aduc.

„Recunoaşterea acuzaţiilor în cazul lui Radu Dogaru şi Eugen Darie a fost doar formală. Ei nu au recunoscut toate probele din dosar”, a spus procurorul DIICOT.

Indiferent de sentinţa acestui recurs, procesul continuă pe latură penală pentru ceilalţi inculpaţi din dosar şi pe latură civilă pentru toţi cei trimişi în judecată. Cât mai au de aşteptat complicii lui Dogaru şi Darie Ceilalţi patru (co)inculpaţi – Bitu, Olga Dogaru, Condrad şi Procop (arestat în străinătate, în aşteptarea extrădării) – nu îşi vor afla sentinţele tot la fel de repede. Dosarul lor încă se mai judecă în primă instanţă, la Judecătoria sectorului 3 (unde, săptămâna trecută, au fost audiaţi, ca martori, atât fostul om de afaceri C.Dinescu, care era cât pe ce să cumpere două dintre tablourile furate – un Matisse şi un Gauguin -, cât şi vestitul creator de modă cătălin Botezatu.

În afară de dosarul de la Judecătoria sectorului 3, se mai află la DIICOT un dosar disjuns din ”marele dosar”, cu privire la presupusa distrugere (prin ardere) a celebrelor tablouri, dosar care ar fi trebuit să înceteze după ce mama lui Dogaru a retractat afirmaţia că ar fi ars tablourile. Dacă nu sunt arse, unde se află ascunse, pentru, că până în prezent, de mai bine de un an, celebrele tablouri par a fi intrat… în pământ.

Asta în timp ce asigurarea pe tablourile furate (despre care, la un moment dat s-a spus chiar că ar fi nişte… ”COPII PERFECTE”) a fost încasată de proprietari de la societatea de asigurări. Dar… Va fi şi un proces civil – poate chiar… ÎN OLANDA? Potrivit contractului de cedare a proprietăţii dintre Fundaţia Triton şi firma de asigurare ( pe o sumă de numai 18 milioane de euro, exact valoarea e asigurare a celor şapte tablouri care, pe piaţa de artă, ar valora peste 200 milioane de euro), contract care are o clauză-bombă (a zecea clauză din contract), orice litigiu legat de aceste tablouri este obligatoriu să se judece la… Tribunalul din Amsterdam.

Pe acest ”atu” judiciar au mizat şi avocatul Cătălin Dancu, dar şi avocata Maria Vasii, care, la un moment dat, au sperat (şi probabil încă mai speră), ca, pe latura civilă, să-i convingă pe judecători ca procesul să fie continuat/judecat nu la Bucureşti, ci… în Tara Lalelelor. Dacă acest lucru se va întâmpla, la un moment dat, RĂMÂNE… DE VĂZUT.


Damian Vlad
Damian Vlad
Editor-coordonator

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte articole

Alte articole