ZiarulRing

21-mai2024

ULTIMA ORĂ

EVENIMENT

O femeie a fost închisă abuziv într-un spital de demență. Cum a scăpat și ce s-a descoperit

O femeie din Florida, care a fost considerată pe nedrept „incapabilă” și a fost închisă într-un spital de demență, pusă în grija a doi tutori, a reușit să scape de acolo.

Avatar

Publicat

pe

O femeie din Florida, care a fost considerată pe nedrept „incapabilă” și a fost închisă într-un spital de demență, pusă în grija a doi tutori, a reușit să scape de acolo. Ea a dezvăluit cum a reușit să „evadeze”.

Jan Garwood, în vârstă de 70 de ani, a fost plasată în tutelă profesională în anul 2017 după ce a fost rănită într-un accident de mașină. La momentul accidentului, jelea moartea fiului ei. Ulterior, a fost plasată într-o unitate închisă, Palms of Longwood din județul Seminole și i-a fost luat dreptul de a trăi independent, inclusiv capacitatea de vot și capacitatea de a-și controla banii sau proprietatea.

Un judecător i-a încredințat inițial curatorului Rebecca Fierle să preia controlul asupra afacerilor lui Garwood. Cu toate acestea, ulterior Rebecca a demisionat din funcție în iulie 2019, după ce a fost acuzată că a provocat moartea unui bărbat în vârstă aflat sub îngrijirea ei. Au fost găsite în biroul ei rămășițele a nouă persoane pe care le îngrijea.

Cea care o îngrijea i-a vândut casa

Garwood a spus în pledoariile sale repetate că a sesizat că nu era capabilă să aibă grijă de bătrână, dar n-a fost luată în seamă. Curtea a repartizat rapid un alt tutore care să aibă grijă de ea, iar ulterior acesta i-a vândut casa și toate bunurile fără permisiunea bătrânei Garwood. Când cel de-al doilea tutore a refuzat să o ajute să-și restabilească drepturile, Garwood a înțeles că trebuie să ia lucrurile în mâinile ei.

„Nu ar trebui să existe nimeni care să aibă un control 100% asupra vieții cuiva”, a declarat ea.

În statul Florida, unei instanțe i se permite să numească pe cineva – un tutore – pentru a lua decizii pentru o altă persoană, dacă se constată că persoana respectivă este incapabilă în a lua decizii. Tutorele și avocatul sunt apoi plătiți din activele persoanei pe care o îngrijesc pentru serviciile lor. Tutorii pot fi plătiți până la 92 dolari pe oră, în timp ce avocații lor pot primi mai mult de 400 dolari pe oră în unele cazuri.

Advertisement

În ultimii câțiva ani, zeci de cazuri de exploatare sau abuz au fost descoperite în programul de tutelă ordonat de instanțele din Florida. Astfel de cazuri au inclus gardieni care vând casele, mașinile și alte tipuri de proprietăți ale persoanei pe care o îngrijesc cu mult sub valoarea pieței și fără a efectua evaluări în prealabil.

Un tutore care abuza oamenii în vârstă

Un astfel de caz a implicat-o pe Rebecca Fierle, fostul tutore al lui Gardwood, care a fost arestată la începutul acestui an, după moartea din mai 2019 a uneia dintre persoanele pe care o îngrijea. A fost acuzată de abuzul grav al unei persoane în vârstă și de neglijarea unei alte persoane în vârstă. 

Rebecca Fierle este vinovată de moartea lui Steven Stryker, pentru că ar fi solicitat un ordin de „Nu Resuscita” (DNR) fără permisiunea instanței. Ea a ordonat medicilor să „nu efectueze proceduri medicale care să prelungească viața”, potrivit unui comunicat al Departamentului de aplicare a legii din Florida. Anchetatorii au spus că Fierle a cerut, de asemenea, ca tubul de alimentare al bătrânului să fie acoperit, pe 9 mai 2019. La doar câteva zile după aceea, Stryker s-a înecat în timp ce se afla la spital.

În timpul unei percheziții ulterioare în biroul său din Orlando, poliția ar fi găsit resturile incinerate ale nouă dintre persoanele pe care le îngrijea. Poliția a refuzat să ofere mai multe detalii, deoarece Fierle așteaptă încă un proces, dar cenușa a fost returnată ulterior familiilor celor decedați.

Cum a scăpat Jan Garwood

După aproape trei ani în programul de tutelă, Garwood a spus că știa că trebuia să ia măsuri pentru a-și asigura din nou libertatea. Folosind un telefon, adus de unul dintre copiii ei, Garwood a postat pe Facebook și a cerut  ajutor, scriind: „Cineva, vă rog, ajutați-mă … Am un tutore care îmi controlează viața”.

Avocatul Hillary Hogue a răspuns apelului ei și a vizitat-o ​​la sediu, ulterior punând-o în legătură cu avocatul Vito Roppo ca să facă apel la cazul său.

„Am depus o moțiune pentru a fi numită în funcția de avocat la cererea ei și am introdus acolo că părerea mea este că ar trebui să fie reexaminată”, a spus Roppo.

Advertisement

Cu toate acestea, avocatul tutorelui lui Garwood ar fi luptat împotriva mișcării, amenințându-l pe Roppo că va fi sancționat financiar dacă va continua cu cererea. Roppo a ignorat presupusele amenințări și un judecător a acceptat ulterior moțiunea, ordonând unui medic să reevalueze capacitatea mentală a lui Garwood.

Doctorul i-a acordat lui Garwood un scor aproape perfect, scriind în evaluarea lor: „În opinia mea medicală de specialitate și cu un grad rezonabil de certitudine medicală, concluzionez că Janice Garwood nu este incapabilă … este pe deplin capabilă să se ocupe și să își execute afacerile de zi cu zi, medicale și financiare”.

Cu toate acestea, după eliberare, Garwood a declarat că totuși coșmarul continuă, când a descoperit că tutorele i-a vândut casa fără consimțământul ei în timp ce era sub îngrijire, împreună cu toate bunurile și mobilierul ei.

„Când ai pierdut o casă de genul ăsta, îți pierzi amintirile”, a spus Garwood, adăugând că și-a crescut copiii în acea casă și și-a îngrijit părinții în vârstă, înainte de moartea lor. În ceea ce privește ceea ce s-a întâmplat cu restul bunurilor sale, Roppo a spus că rămâne un mister.

Citește în continuare
Advertisement
Lasă un comentariu

Lasă comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *