Număra caprele negre, când a văzut pe cer ceva miraculos. ”Nu am mai văzut niciodată așa ceva”
Un fenomen foarte rar a fost surprins în Parcului Natural Bucegi, de un ranger plecat să numere caprele negre. ”Nu am mai văzut niciodată așa ceva! Sunt un norocos!”
Un fenomen foarte rar a fost surprins în Parcului Natural Bucegi, de un ranger plecat să numere caprele negre. ”Nu am mai văzut niciodată așa ceva! Sunt un norocos!”
O adevărată minune! Să pleci pe munte, pe o ceață groasă și o ploaie măruntă și să vezi un fenomen extrem de rar. Nemții îi spun Brockengespenst.
Fenomen foarte rar în Bucegi
Vali Bălan, ranger la Administrația Parcului Natural Bucegi, a avut o întâlnire miraculoasă.
”În această perioadă, numărăm caprele negre. Pe 4 noiembrie, am plecat pe munte pe o ceață deasă și o ploaie măruntă. Chiar ne întrebam cum ne vom descurca pe vremea aia și dacă are rost să plecăm la drum. Am plecat și în ziua aceea așa a fost vremea toată ziua: ceață și burniță. Pe la ora 12.00, am văzut un petic de cer senin pe un pisc și când am ajuns acolo am văzut ceea ce apoi am aflat că se numește «Efectul Gloria» pentru că pare ca o aură. Apoi am căutat pe Internet și așa am aflat că se mai numește Spectru montan ori Spectru Brocken, după numele piscului unde a fost văzut fenomenul pentru prima dată. Am fost foarte norocos că l-am văzut și l-am fotografiat”, ne-a explicat Vali Bălan, ranger la Administrația Parcului Natural Bucegi.
Ce este Efectul Gloria
Specialiștii ANM nu au informații despre acest fenomen. ”Efectul Gloria mai poartă numele de Spectru montan ori Spectru Brocken. În condiții propice, umbra observatorului este proiectată pe ceață. Picăturile minuscule de apă reflectă lumina soarelui înapoi către acesta, formând un nimb colorat în jurul umbrei. Condițiile rare se referă la refracția și dispersia luminii atunci când soarele, situat în spatele celui care observă, îi proiectează umbra pe un nor sau pe ceața situată mai jos decât poziția acestuia”, explică specialiștii Romsilva.
Un spectru Brocken (german: Brockengespenst), numit și arc Brocken sau spectru de munte, este umbra mărită (și aparent enormă) a unui observator aruncat pe nori opuși direcției Soarelui.
Capul figurii este adesea înconjurat de inele de lumină colorată, asemănătoare unui halou, care apare opusă direcției Soarelui atunci când picăturile de apă de dimensiuni uniforme din nori se refractează și retrodifuzează lumina soarelui, explică specialiștii. Fenomenul poate apărea pe orice versant cețos sau pe malul norilor.
Spectrul Brocken a fost observat și descris de Johann Silberschlag în 1780 și de atunci a fost înregistrat adesea în literatura de specialitate despre Brocken, un vârf din Munții Harz din Germania.