ZiarulRing

13-apr.2024

ULTIMA ORĂ

LIFE/INEDIT

Invenții românești care au schimbat lumea

Avatar

Publicat

pe

De-a lungul timpului, oamenii de ÅŸtiinţă români au reuÅŸit să schimbe complet soarta omenirii, cu ajutorul invenÅ£iilor lor. Insula, motorul cu reacÅ£ie sau vaccinul antiholeric sunt doar câteva dintre invenÅ£iile „made in Romania”.

Diorama

Biologul Grigore Antipa a descoperit de-a lungul timpului o serie de specii noi, printre care È™i peÈ™ti din fauna Mării Negre (Alosa caspia nordmanni) È™i o  nouă specie de meduze Capria sturdzii. Diorama este însă invenÅ£ia este folosită ÅŸi acum în toate colÅ£urile lumii. Aceasta este reprezentarea unei porÅ£iuni de peisaj, ce conÅ£ine animale împăiate ÅŸi obiecte de decor, oferind impresia unui peisaj real. Diorama a fost folosită pentru prima oară în 1908, la Muzeul NaÅ£ional de Istorie Naturală din BucureÅŸti.

Cibernetica

Cibernetica este ÅŸtiinÅ£a care analizează modul în care un sistem biologic, digital sau mecanic prelucrează informaÅ£iile ÅŸi reacÅ£ionează la acestea. Medicul român Åžtefan Odobleja este primul care a scris importante lucrări despre cibernetică. În onoarea sa a fost înfiinÅ£ată Academia de Cibernetică din ElveÅ£ia.

Scaunul ejectabil

În 1930, românul Anastase Dragomir a depus la Paris cererea de brevetare pentru scaunul ejectabil, acesta fiind numit  „noul sistem de montare al paraÅŸutelor la aparate de locomoÅ£ie aeriană”. InvenÅ£ia lui Dragomir consta într-un scaun cu două paraÅŸute,  ejectabil vertical din orice tip de vehicul.

Stiloul

Tocul cu rezervor este invenÅ£ia inginerului român  Petrache Poenaru ÅŸi datează din anul 1827. GraÅ£ie acestui instrument au fost elimitate zgârieturile de pe hârtie ÅŸi scurgerile de cerneală.

Vaccinul antiholeric

După ce a lucrato vreme la   Institutul „Pasteur” din Paris, în domeniul mecanismelor imunitare ale organismului, Ioan Cantacuzino s-a întors în Å£ară pentru a pune bazele  „Institutului de Seruri ÅŸi Vaccinuri”, laboratorul de medicină experimentală din cadrul Facultăţii de Medicină.  În urma cercetărilor, medicul a elaborat o metodă de vaccinare antiholerică.

Motorul cu reacţie

Românul Henri Coandă  a absolvit ca ÅŸef de promoÅ£ie „ÅŸcoala superioară de aeronautică ÅŸi construcÅ£ii” din Paris ÅŸi a fost un pionier al aviaÅ£iei. Inginerul a prezentat, la Salonul InternaÅ£ional aeronautic din Paris, în 1910, primul avion cu reacÅ£ie, care a revoluÅ£ionat industria aeronautică.

Injecţia cu insulină

În 1921, meciul Nicolae Paulescu descoperea  hormonul antidiabetic secretat de pancreas, numit ulterior „insulină”. Cercetările sale erau aproape finalizate încă din 1916, însă a fost nevoit să îÅŸi amâne anunÅ£area rezultatului din cauza Primului Război Mondial. Medicul român a demonstrat eficienÅ£a acestei substanÅ£e în reducerea hiperglicemiei ÅŸi a folosit insulina în tratarea diabetului.

Citește în continuare
Advertisement
Lasă un comentariu

Lasă comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *