ZiarulRing

25-iul.2024

ULTIMA ORĂ

LIFE/INEDIT

HARTA SOMAJULUI: Cum a evoluat numarul de someri in ultimii 20 de ani. Radiografie judet cu judet

Exista un judet in tara noastra care face nota discordanta cu restul tarii, cel putin pe piata muncii.

Avatar

Publicat

pe

Exista un judet in tara noastra care face nota discordanta cu restul tarii, cel putin pe piata muncii. Peste tot, in toate zonele tarii exista aceeasi tendinta, mai putin in acest judet, care nu este nici cel mai sarac, dar nici cel mai bogat de pe teritoriul Romaniei.

Dar la ce ne referim mai exact? Ziarul Ring va prezinta o radiografie nationala a modului in care a evoluat somajul in ultimii douazeci de ani. Mai precis, din septembrie 2003 si pana in septembrie 2023, pe baza datelor primite de la birourile judetene ale Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM).

Si am compilat datele din fiecare judet, pentru a vedea evolutia numarului de someri. Si surpriza: un judet a avut o tendinta total diferita fata de restul tarii.

Top national

Dar sa o luam cu inceputul. In septembrie 2003, numarul somerilor era de 608.820 de persoane, pentru ca in septembrie 2023, numarul acestora sa se reduca drastic, la 229.289 persoane, o scadere de 62.3%. Doua treimi. Ceea ce arata ca mediul economic s-a imbunatatit in Romania, dar sunt si alti factori care au contribuit la acest aspect. Numarul somerilor s-a redus si pentru ca a crescut fluxul migratiei, si pentru ca tot mai multi romani se angajeaza, dar si pentru ca s-a modificat legislatia muncii.

Sa revenim la evolutia somajului. Judetul care a inregistrat cea mai mare scadere a numarului de someri in intervalul analizat este Clujul! In septembrie 2023, erau inregistrati 3999 someri, fata de 26844 in septembrie 2003. O scadere de 85.1%! Cifre apropiate se consemneaza in Ilfov, care ocupa pozitia secunda: scadere de 81.6% a numarului de someri in perioada analizata.

Orasele mari

Teoretic, ne-am fi asteptat ca orasele, judetele mari sa fie in fruntea acestui clasament, caci ele prezinta mai multe oportunitati de angajare fata de orasele mici. Dar radiografia actuala arata ca acest lucru nu e deloc valabil. De exemplu, locurile 3 si 4 sunt ocupate de Caras-Severin si Botosani. Judetele mari sunt pe pozitiile 5 (Brasov), 6 (Prahova), 9 (Timis), 17 (Constanta), 18 (Iasi), 35 (Arges), 37 (Bucuresti).

Advertisement

Singura exceptie

Pe ansamblu, numarul de someri a scazut in toate judetele tarii (41 + Bucuresti) in acesti douazeci de ani. Iar scaderile sunt puternice. Exista insa si o exceptie: judetul Satu Mare, unde numarul somerilor a urcat in acest timp: de la 4378 in septembrie 2003, la 4490 in septembrie 2023. Un avans de 2.6%. Mic, dar avans!

Dar iata cum a evoluat numarul de someri in fiecare judet din Romania in intervalul septembrie 2003 – septembrie 2023:

Citește în continuare
Advertisement
Lasă un comentariu

Lasă comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *