ZiarulRing

19-iun.2024

ULTIMA ORĂ

NECENZURAT

EXCLUSIV! Cronologia conflictului dintre Israel și palestinieni în Fâșia Gaza

Mișcarea islamistă palestiniană Hamas a lansat cel mai mare asalt asupra Israelului din ultimii ani, în zorii zilei de sâmbătă, trăgând o serie de rachete din Gaza și trimițând luptători peste graniță.

Avatar

Publicat

pe

Mișcarea islamistă palestiniană Hamas a lansat cel mai mare asalt asupra Israelului din ultimii ani, în zorii zilei de sâmbătă, trăgând o serie de rachete din Gaza și trimițând luptători peste graniță.

Israelul a declarat că se află în stare de război și a început propriile atacuri asupra țintelor Hamas din Gaza, cu media israeliană raportând confruntări armate între grupuri de luptători palestinieni și forțele de securitate în sudul Israelului, potrivit Reuters.

Următoarea cronologie, care începe cu retragerea Israelului din Gaza în 2005, prezintă principalele escaladări ale conflictului dintre Israel și grupurile palestiniene din această enclave costieră dens populată, locuită de 2,3 milioane de oameni.

August 2005 – Forțele israeliene se retrag unilateral din Gaza, la 38 de ani după ce au cucerit teritoriul de la Egipt în războiul din Orientul Mijlociu, abandonând așezările și lăsând enclave sub controlul Autorității Palestiniene.

25 ianuarie 2006 – Grupul islamist Hamas câștigă majoritatea locurilor într-o alegeri legislative palestiniene. Israelul și SUA încetează ajutorul acordat palestinienilor pentru că Hamas refuză să renunțe la violență și să recunoască Israelul.

25 iunie 2006 – Milițanții Hamas capturează pe soldatul israelian Gilad Shalit într-o raid transfrontalier din Gaza, provocând atacuri aeriene și incursiuni israeliene. Shalit este eliberat în cele din urmă mai mult de cinci ani mai târziu, într-un schimb de prizonieri.

Advertisement

14 iunie 2007 – Hamas preia controlul în Gaza într-o scurtă război civil, îndepărtând forțele Fatah loiale președintelui palestinian Mahmoud Abbas, care se află în Cisiordania.

27 decembrie 2008 – Israel lansează o ofensivă militară de 22 de zile în Gaza după ce palestinienii trag rachete spre orașul israelian din sud Sderot. Se raportează că aproximativ 1.400 de palestinieni și 13 israelieni sunt uciși înainte de a se ajunge la o încetare a focului.

14 noiembrie 2012 – Israelul ucide șeful statului major militar al Hamas, Ahmad Jabari. Urmează opt zile de focuri de rachete din partea milițanților palestinieni și atacuri aeriene israeliene.

Iulie-august 2014 – Răpirea și uciderea a trei adolescenți israelieni de către Hamas duc la un război de șapte săptămâni, în care sunt raportați peste 2.100 de palestinieni uciși în Gaza și 73 de israelieni morți, dintre care 67 sunt militari.

Martie 2018 – Încep proteste palestiniene la granița fortificată dintre Gaza și Israel. Trupele israeliene deschid focul pentru a ține protestatarii la distanță. Se raportează că peste 170 de palestinieni sunt uciși în câteva luni de proteste, care provoacă și lupte între Hamas și forțele israeliene.

Mai 2021 – După săptămâni de tensiuni în timpul lunii de post musulman Ramadan, sute de palestinieni sunt răniți în confruntări cu forțele de securitate israeliene la complexul Al Aqsa din Ierusalim, al treilea cel mai sfânt loc al islamului.

După ce a cerut retragerea forțelor de securitate israeliene din complex, Hamas declanșează o rafală de rachete din Gaza în Israel. Israel răspunde cu atacuri aeriene asupra Gaza. Luptele continuă timp de 11 zile, ucigând cel puțin 250 de persoane în Gaza și 13 în Israel.

Advertisement

August 2022 – Cel puțin 44 de persoane, inclusiv 15 copii, sunt ucise în trei zile de violență care începe când loviturile aeriene israeliene lovesc un comandant senior al Jihadului Islamic.

Israel susține că loviturile au fost o operațiune preventivă împotriva unui atac iminent al mișcării militante sprijinite de Iran, vizând comandanți și depozite de arme. În răspuns, Jihadul Islamic trage mai mult de 1.000 de rachete spre Israel. Sistemul de apărare aeriană Iron Dome al Israelului previne orice pagube sau victime grave.

Ianuarie 2023 – Jihadul Islamic din Gaza trage două rachete spre Israel după ce trupele israeliene au efectuat o razie într-un tabăr de refugiați, ucigând șapte luptători palestinieni și doi civili. Rachetele declanșează alarme în comunitățile israeliene de la graniță, dar nu provoacă victime. Israel răspunde cu atacuri aeriene asupra Gaza.

Octombrie 2023 – Hamas lansează cel mai mare atac asupra Israelului din ultimii ani din Fâșia Gaza, cu un asalt surpriză care combină luptători care traversează granița cu un intens bombardament.