ZiarulRing

22-iul.2024

ULTIMA ORĂ

SPORT

Emeric Ienei il cere pe Eric la nationala

Avatar

Publicat

pe

Rezultatele dezastruoase din ultimele preliminarii ale naţionalei au adus din nou în discuţie naturalizarea unor jucători străini. Emeric Ienei este unul dintre susţinătorii ideii.

Naţionala României a mai ratat o calificare la un turneu final, iar în clasamentul echipelor din Europa suntem pe un incredibil loc 29. Ce soluţii sunt pentru a revigora o naţională care în anii ’90 ne obişnuise cu participări la mondiale şi europene? Naturalizarea unor stranieri care joacă sau au jucat în Liga 1 şi şi-au exprimat dorinţa de a ne reprezenta ar putea fi una dintre variante, crede fostul selecţioner Emeric Ienei. ,,Noi avem mulţi stranieri în Liga I, poate prea mulţi. Nu sunt mulţi cei care ar merita să joace pentru România şi avem posturi pe care românii ne reprezintă bine. Dar un Culio, Bastos, Eric de Oliveira sau Wesley ar avea oricând loc în echipa lui Piţurcă. Mai este şi Sebastian Dubarbier, care cred că a plecat prea devreme de la CFR. În general, avem nevoie de jucători de creaţie, ducem lipsă la acest capitol. La portari şi fundaşi suntem acoperiţi şi chiar avem tineri care vin din spate. Dintre toţi stranierii, Eric este cel mai aproape de naţională pentru că are deja cetăţenia română prin căsătorie. La ceilalţi ar dura ceva timp până ar obţine acest drept”, a declarat, pentru “ring”, Emeric Ienei.

Pentru Mutu trebuie să fii un bun psiholog

Pedepsirea lui Adrian Mutu de Victor Piţurcă prin neconvocarea acestuia în partidele cu Luxemburg şi Franţa nu este văzută cu ochi buni de fostul selecţioner. ,,Nu îmi place mie să critic, însă un antrenor trebuie să facă şi compromisuri. Când vrei să obţii rezultate şi nu ai un lot valoros, trebuie să ştii să-i ţii în frâu pe cei care îţi pot aduce victorii. Iar Mutu într-o zi bună este un astfel de jucător. Ştiu că Piţurcă este intransigent, însă totul are o limită. OK, nu îl chemi pe Mutu, pe cine pui în loc? Dacă ai variante şi îţi permiţi acest lux, atunci nu e nicio problemă. Cu un jucător ca Mutu trebuie să ştii să comunici şi să fii un bun psiholog. Să vorbeşti cu el în particular, să îi explici anumite lucruri pe care el nu le cunoaşte, să ştii să ţi-l apropii”, a continuat fostul selecţioner.

Torje, exemplu de dăruire

Emeric Ienei crede că fotbalul românesc resimte lipsa centrelor de copii şi juniori. ,,Eu am văzut meciul Under-21 în care am pierdut cu Franţa cu 2-0, însă scorul a fost blând. A fost o diferenţă enormă şi mă sperie faptul că am fost, pur şi simplu, surclasaţi la capitolul tehnică. Reconstrucţia trebuie începută de la centrele de copii şi juniori, contează enorm cum sunt crescuţi, cum sunt promovaţi şi de către cine. Acolo, tânărul învaţă abecedarul, dacă nu-l asimiliează bine, sunt şanse infime ca el să ajungă un fotbalist adevărat. Faptul că un jucător trebuie să îşi dea sufletul pe teren, să fie determinat, este doar o condiţie. Dacă am avea în teren 11 de Torje ca determinare, probabil altele ar fi rezultatele naţionalei”, ne-a spus, în încheiere, Emeric Ienei.

Advertisement

Citește în continuare
Advertisement
Lasă un comentariu

Lasă comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *