ZiarulRing

18-sept.2024

ULTIMA ORĂ

LIFE/INEDIT

Cine e Ștefania Mărăcineanu, femeia care a provocat prima ploaie artificială. I s-a furat Premiul Nobel

Avatar

Publicat

pe

Cine e Ştefania Mărăcineanu, femeia care a provocat prima ploaie artificială. I s-a furat Premiul Nobel, situația fiind confirmată chiar de savanta care și-a asumat meritele pentru descoperirea făcută de ea cu ani buni înainte.

Cine este Ștefania Mărăcineanu, românca care a produs prima ploaie artificială. A pierdut Premiul Nobel

Ștefania Mărăcineanu este cunoscută ca fiind românca care a produs prima ploaie artificială, în Bărăgan. Se întâmpla în anul 1930, după ce o perioadă destul de lungă a urmat cursurile de radioactivitate ținute de Marie Curie la Institutul Radiului din Paris.

A ajuns să studieze în străinătate datorită unei burse primite din partea Ministerului de Ştiinţe din România. A fost acceptată imediat în laboratoarele renumitei savante, unde a lucrat cu oameni de știință importanți.

În cadrul respectiv a descoperit cum se produce radioactivitatea artificială, aspect pe care l-a evidențiat în teza sa de doctorat, susţinută la Sorbona, în anul 1924. Lucrarea a fost prezentată în fața unei comisii din care făcea parte şi Marie Curie.

A continuat să stea în Franța până în 1930, când s-a întors acasă. Ștefania Mărăcineanu a refuzat numeroase oferte din străinătate, în România ajungând să colaboreze cu renumitul profesor Dimitrie Bungențianu la Universitatea din București.

Cinci ani mai târziu a aflat că fiica savantei Marie Curie și a lui Pierre Curie, Irene Joliot-Curie, împreună cu soții Frederic au câştigat Premiul Nobel pentru fantastica descoperire a radioactivităţii artificiale. Toate datele arată însă că, românca este prima care a făcut revoluționara descoperire.

Advertisement

Mai mult decât atât, chimista franceză a folosit o mare parte din observațiile savantei din țara noastră referitoare la radioactivitatea artificială. Nu a menționat-o în niciun fel, fiindu-i furat în acest sens Premiul Nobel.

Ştefania Mărăcineanu, dezamăgită de furtul Premiului Nobel

Ștefania Mărăcineanu s-a arătat dezamăgită de furtul Premiului Nobel și a vorbit public despre acest subiect sensibil. Savanta a arătat tuturor că a descoperit radioactivitatea artificială în timpul anilor de cercetare din Paris.

În plus, dovada principală este chiar lucrarea sa de doctorat, prezentată cu mai bine de 10 ani înainte. În altă ordine de idei, Irene Joliot Curie a recunoscut că inovația radioactivității artificiale era cunoscută încă din anul 1924.

„Întâmpin astăzi aceeași neîncredere cu producerea ploii artificiale cum am întâmpinat acum zece ani cu descoperirea radioactivității artificiale a plumbului. Irene Joliot vine după zece ani și anunță descoperirea radioactivității aluminiului, urmând comod o cale anevoioasă, pe care i-am deschis-o eu.

După zece ani, o variantă, o deducție firească a primei mele descoperiri, este primită cu cel mai mare entuziasm. Din fericire pentru mine, nu toți oamenii au fost pedepsiți cu pierderea memoriei…”a mărturisit Ştefania Mărăcineanu pentru revista Ilustrațiunea Română, în 1935, conform desprelume.ro.

Chimista româncă nu a insistat niciodată să primească Premiul Nobil, ci numai să îi fie recunoscute meritele și munca printr-o citare sau o referinţă în lucrarea fiicei lui Marie Curie. În prezent, soţii Joliot Curie sunt creditaţi drept inventatorii radioactivităţii artificiale.

În altă ordine de idei, Ștefania Mărăcineanu a reușit să construiască primul laborator de radioactivitate din țară la Politehnica București. S-a folosit de mijloacele proprii. A încetat din viață pe 15 august 1944, la vârsta de 62 de ani, după ce a făcut cancer în urma iradierilor repetate.

Advertisement

Citește în continuare
Advertisement
Lasă un comentariu

Lasă comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *