ZiarulRing

21-iun.2024

ULTIMA ORĂ

MONDEN

Cât purta la picior Maria Antoaneta, Regina Franței și a exceselor

Un pantof alb din mătase care i-a aparţinut Reginei Maria Antoaneta a fost vândut, duminică seara, la o licitație, pentru o sumă fabuloasă.

Avatar

Publicat

pe

Un pantof alb din mătase care i-a aparţinut Reginei Maria Antoaneta a fost vândut, duminică seara, la o licitație, pentru o sumă fabuloasă. S-a încasat de peste patru ori mai mult decât se estimase inițial.

Pantoful a fost adjudecat duminică pentru suma de 43.750 de euro, a anunţat casa de licitaţii Osenat, potrivit AFP. Acesta este confecţionat „din mătase în partea din faţă şi din piele de ied în partea din spate”, fiind decorat cu „patru panglici plisate suprapuse” în partea superioară. Talpa este din piele şi are un „toc îmbrăcat în piele vopsită într-o nuanţă de gri”, cu o înălţime de 4,7 centimetri, a precizat casa de licitații.

Ce mărime avea la picior Maria Antoaneta

Maria Antoaneta a fost o femeie delicată. Obiectul de încălţăminte măsoară 22,5 centimetri lungime, dimensiuni care ar corespunde măsurii 36 din zilele noastre.

Povestea pantofului, arată că acesta i-a fost dăruit lui Marie-Emilie Leschevin de Prevoisin, prietenă apropiată a doamnei Campan, camerista reginei. De la sfârşitul secolului al XVIII-lea, prețiosul obiect care a aparținut reginei Franței a fost păstrat cu sfințenie de descendenţii acestei femei, decedată în 1816. Abia acum, peste multe generații, familia a decis să scoată la licitație acest pantof prețios.

Datorită „viului interes” al „colecţionarilor internaţionali”, potrivit casei de licitaţii Osenat, preţul obţinut este mult superior sumei estimate, cuprinsă inițial între 8.000 şi 10.000 de euro.

Maria Antoaneta, Regina Franței și a exceselor

Figura reginei Maria Antoaneta, de origine austriacă, decapitată în timpul Revoluţiei Franceze din 1793, alături de soțul său Ludovic al XVI-lea, continuă să fascineze lumea întreagă. S-au făcut filme despre viața ei în opulență și s-au scris cărți.

Advertisement

Maria Antonia Iosefa Iohanna de Habsburg-Lorena (Maria Antonia Josepha Johanna von Habsburg-Lothringen / Marie Antoinette Josèphe Jeanne de Habsbourg-Lorraine) a trăit între 2 noiembrie 1755 și 16 octombrie 1793. Ea a rămas cunoscută în istorie sub numele de Maria Antoaneta. S-a născut arhiducesă de Austria, mai târziu devenind regină a Franței și a Navarei. La vârsta de 15 ani s-a măritat cu Ludovic al XVI-lea al Franței , devenind apoi mama „delfinului pierdut” Ludovic al XVII-lea .

Maria Antoaneta a rămas în istorie pentru excesele sale legendare (considerate exagerări de unii istorici moderni), precum și pentru moartea sa: a murit executată prin ghilotinare, în timpul Revoluției Franceze, fiind acuzată de incest cu fiul ei și de înaltă trădare, nedovedită, însă. S-a pretins pe durata vieții sale că ar fi fost lesbiană, că ar fi întreținut relații sexuale cu numeroși bărbați, inclusiv cu cumnații ei, dar nu există nici o dovadă în acest sens.

Citește în continuare
Advertisement
Lasă un comentariu

Lasă comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *