ZiarulRing

25-iun.2024

ULTIMA ORĂ

ALTE CATEGORII

Cât alcool pot consuma şoferii şi în cât timp se elimină din organism. Ce spune legea

În cât timp iese alcoolul din organism dacă vrei să te urci iar la volan și ce spune legea despre cât poți să bei

Avatar

Publicat

pe

În cât timp iese alcoolul din organism dacă vrei să te urci iar la volan și ce spune legea despre cât poți să bei

Alcoolul și șofatul sunt, dintotdeauna, dușmani de moarte. Și totuși, unii șoferi aleg să-și pericliteze viața, dar să-i expună și pe alții la riscuri, urcându-se băuți la volan. În cât timp iese alcoolul din organism, dacă vrei să te urci la volan?

O mulțime de cercetători și studii s-au străduit să răspundă la această dilemă. Durata eliminării alcoolului din organism ține de mulți factori, între care greutatea consumatorului, tipul de băutură pe care l-a servit acesta, durata timpului de consum și de cât de multă odihnă a avut parte respectivul după consumul de alcool.

Medicii susțin că în ceea ce privește persoanele care consumă alcool pe stomacul gol, valoarea maximă a alcoolemiei se atinge în 20-30 de minute. Acest lucru se întâmplă deoarece metabolismul este mai rapid şi alcoolul ajunge mai repede în sânge.

Dacă cel care a consumat băuturi alcoolice are o greutate de 70 de kilograme, iată în cât timp va elimina alcoolul din corp:

 • o bere de 500 ml se va elimina în aproximativ 2 ore;
 • un litru de vin se elimină între 7 ore şi 9 ore;
 • 100 ml de lichior se elimină în aproximativ 3 ore şi 10 minute;
 • 100 ml palincă se elimină în aproximativ 4 ore şi 10 minute;
 • 100 ml vodcă se elimină în aproximativ 3 ore;

Timpul eliminării băuturilor poate să difere în funcție de gradul de alcool pe care îl conține fiecare

Băuturi tari versus băuturi slabe

Băuturile alcoolice diferă în funcție de tăria lor, care se măsoară în procente și care reprezintă volumul de alcool pur (etilic) din acea sticlă. Aceste procente sunt trecute pe etichetele tuturor sticlelor de băutură și se împart în mai multe categorii:

Advertisement
 • Băuturi tari, cu un conținut ridicat de alcool (peste 20%, sunt băuturi care ajung și la o concentrație de alcool de peste 90%), cum sunt votca, romul, ginul, coniacul, whisky și alte băuturi spirtoase.
 • Băuturi moderate, cu un conținut mediu de alcool pur (între 8 și 20%), cum sunt vinurile sau șampania;
 • Băuturi slabe, cu un conținut redus de alcool pur (între 0,8 și 8%), cum sunt cidrul sau berea;

De asemenea, pentru a se determina cât de tare sau cât de slabă este o băutură, dar și cât ar trebui să consume o persoană pe parcursul unei săptămâni, un punct de reper important este unitatea de alcool, echivalentă cu 8 grame sau 10 mililitri de alcool pur.

În linii mari, standardele unităților de alcool arată astfel:

 • 2,1 unități de alcool într-un pahar standard (175 ml) de vin;
 • 3 unități de alcool într-un pahar mare (250 ml) de vin;
 • 2 sau 3 unități de alcool într-o doză de bere de 500 de mililitri (numărul de unități diferă, în acest caz, de volumul de alcool din doza de bere, care poate oscila de la 3 la 6%);
 • 1 unitate de alcool într-o singură măsură de băutură spirtoasă (25 ml).

După cum se poate observa în râdurile d emai sus, în cazul băuturilor spirtoase, cantitatea de alcool pur este cea mai mare în raport cu cantitatea totală a băuturii. Un consum moderat de alcool în fiecare săptămână implică limitarea la 14 unități de alcool pur pe parcursul celor șapte zile.

Ce pățești dacă te urci băut la volan?

Conform Codului Rutier din România, o concentrație de alcool în sânge între 0,20 – 0,50 g/l, sau 0,15 – 0,25 mg/l în aerul expirat, reprezintă contravenție și este sancționată cu suspendarea permisului de conducere până la șase luni.

În cazul în care alcoolul este de peste 0,5 g/l alcool pur în sânge, fapta șoferului constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la unu la cinci ani. Cei care scapă sunt conducătorii auto care au o concentrație de alcool în sânge mai mică de 0,20 g/l.

Recomandări pentru consumul de alcool

Sunt câteva trucuri pe care ar fi bine să le iei în calcul înainte, dar și după ce consumi alcool. Citește-le cu atenție și ține cont de acestea data viitoare când ieși la un pahar, pentru a te bucura de această experiență într-un mod responsabil.

-Alternează alcoolul cu apa, pentru că alcoolul deshidratează serios organismul;

-Nu termina prea repede ce ai in pahar, ritmul în care consumi o băutură alcoolică este foarte important;

-Nu amesteca alcoolul cu băuturi energizante sau cafea. Cafeaua amână, pe moment, stările induse de alcool, însă nu le anulează. Iar atunci când încep toate substanțele să-și facă efectul, organismul tău nu se va simți deloc bine;

Advertisement

-Evită gustările foarte sărate sau dulci: îți vor provoca sete și te vor face să bei mai mult;

-Mănâncă înaintea și în timpul consumului de alcool. Dacă bei pe stomacul gol alcoolul va ajunge mult mai repede în sânge și se va resimți puternic;

-Nu combina sortimentele de băuturi alcoolice. De exemplu, dacă ai început cu bere, nu continua cu vin, tequila sau altceva pentru că îți vei suprasolicita ficatul și riști să îți fie foarte rău a doua zi;

-Dacă ai băut alcool cu o seară în urmă, ai grijă să te odihnești (minimum șapte ore) și să te hidratezi corespunzător a doua zi.