Țara în care berea a fost interzisă pentru mai bine de 70 de ani. De ce a fost luată această decizie și cum s-a decis eliminarea ei.
Țara în care berea a fost interzisă pentru mai bine de 70 de ani. De ce s-a ajuns la această decizie și cum a devenit ea legală din nou.
Țara în care berea a fost interzisă
În Islanda, berea a fost interzisă timp de 74 de ani. De fapt, în urmă cu un secol această țară a interzis toate băuturile alcoolice. Zece ani mai târziu, vinul roșu a fost legalizat, fiind urmat de băuturile spirtoase.
Doar că berea nu a fost inclusă și ea în aceste categorii. Oamenii au putut să se bucure în mod legal de această băutură atât de celebră în România abia la 1 martie 1989.
Abia peste 74 de ani au putut islandezii să se bucure de această băutură, conform BBC. De altfel, evenimentul a fost unul atât de popular încât a fost transmis în direct la televizor. Imaginile cu oamenii din baruri în timp ce se bucurau de o halbă de bere au fost peste tot la TV.
“A fost o mare petrecere. Eu și prietenii mei am cumpărat câte o ladă… Am reușit să le terminăm repede și am mers la pub, unde am stat și am băut toată noaptea”, a povestit Unnar Ingvarsson, care avea atunci 21 de ani.
De ce a fost interzisă berea, de fapt
Berea a fost interzisă din motive politice, pentru că irlandezii asociau berea cu Danemarca, o țară cu care încercau să lupte pentru a-și obține independența.
Islanda a reușit să obțină autonomia în anul 1908 și 4 ani mai târziu a organizat un referendum prin care se interzicea total consumul de alcool.
Istoria ne arată că referendumul a trecut cu 60% din voturi. “Prohibiția a fost văzută ca fiind progresistă, la fel ca [interdicțiile] de fumat din zilele noastre”, spune istoricul Stefan Palsson, autorul cărții Beer: Around the World in 120 Pints.
Berea a început să fie adusă ilegal
Desigur că oamenii nu erau toți mulțumiți de acest lucru și alcoolul a început să fie adus ca marfă de contrabandă. Mai mult, inclusiv medicii au început să prescrie alcool ca medicament.