back to top
Bine ai venit pe Ziarul Ring
Știri exclusive din Sport, Actualitate și Monden
vineri, decembrie 13, 2024

ANUNŢUL care a SPERIAT milioane de ROMÂNI: RISCAŢI SĂ VĂ PIERDEŢI CASELE!

Distribuiți

Inspectoratele teritoriale de muncă au început să dea amenzi uriașe asociațiilor de proprietari pe o interpretare aberantă a legii.

Asociațiile sunt obligate să încheie contracte de muncă pentru administratori și femeile de serviciu, fapt care duce la plata unor sume de 10 ori mai mari ca până acum. Ministerul Muncii, prin inspectoratele teritoriale de muncă (ITM), a trecut la represalii împotriva asociațiilor de proprietari. Acestea au fost somate să transforme convențiile civile ale administratorilor de bloc și ale femeilor de serviciu în contracte de muncă, trecându-se deja la aplicarea amenzilor de 10.000 până la 20.000 de lei.

Petru Olariu, vicepreședintele Ligii Asociațiilor de Proprietari Habitat, atrage atenția că obligația încheierii unor contracte de muncă ar însemna „cheltuieli ale asociațiilor de 10 ori mai mari, fapt ce ar conduce la pierderea caselor. Contracte de muncă înseamnă să plătești firmă de protecția muncii, la medicina muncii este 100 de lei pe an pentru fiecare angajat, la Registrul electronic al salariaților trebuie să-mi iau semnătura electronică pentru 50 de euro pe an.

Problema este că nu știi de unde să o iei, pentru că sunt numai trei firme de-ale lor, nici nu știi să o faci. Ca să faci toate chestiile astea, trebuie să-ți angajezi un contabil, pe altcineva la personal, îți trebuie calculator. Și apoi o să vină ITM-urile să te amendeze, pentru că ești obligat să faci aceeași birocrație ca o firmă cu mii de angajați. Sunt foarte multe asociații de proprietari formate dintr-o singură scară de bloc. Le-am spus că la asociația mea sunt 10 moși și 10 babe care nu au calculator. Unul din Ministerul Muncii m-a întrebat dacă asociația de proprietari are mașină, calculator și sediu. Acel om era pus să facă legea pentru asociația de proprietari”, ne-a declarat Petru Olariu, vicepreședintele Ligii „Habitat”.

Legi care se bat cap în cap Petru Olariu ne spune că există un proiect de lege care zace de doi ani la Camera Deputaților. „Acest proiect ar fi spus clar că o convenție civilă este legală la asociațiile de proprietari. ITM-urile, când vin să dea amenzi, iau în considerare doar Codul muncii, care spune că se sancționează angajarea persoanelor fără contract de muncă. Dar convenția civilă este legală în Codul civil și în Codul fiscal. Mai mult, în Hotărârea Guvernului nr. 1588 din 2007, unde sunt stabilite normele de aplicare a Legii asociațiilor de proprietari, scrie clar că asociațiile pot angaja personal cu convenție civilă.

În Legea asociațiilor de proprietari este însă o frază în care scrie că asociația poate angaja personal și, în cazul în care este persoană fizică, se poate încheia contract de muncă. Iar cei de la ITM spun că acel «se poate» este imperativ. Şi trebuie modificat acel articol ca să nu se mai poată interpreta. Normele trebuie să clarifice legea, dar ITM ia legea și o interpretează cum vrea”, a mai precizat Petru Olariu. Convenție doar pentru parlamentari În 2013, cele două Camere ale Legislativului, prin Hotărârea nr. 5, au decis că la birourile parlamentare pot angaja personal cu convenție civilă la 176 de ore pe lună. „Noi nu putem să angajăm cu convenție civilă nici pentru o oră pe zi”, a mai spus Olariu. 20.000 de lei este amenda maximă pentru convențiile civile. „S-au înfiinţat niște firme în țară care urmăresc să preia activitățile asociațiilor de proprietari, administrarea cheltuielilor, curățenia, reparațiile în blocuri.”, PETRU OLARIU, vicepreședintele Ligii „Habitat” „Au fost ITM-uri au dat amenzi de 10.000 de lei, dar asociațiile de proprietari s-au dus în instanță și au reușit să înlăture amenda. Dar judecătorii, ca să împace și capra, și varza, au lăsat avertismentul, iar atunci, a doua oară când se duc în control îi amendează. De frică, oamenii au procedat în două moduri: unii au făcut contracte de muncă fără să știe ce înseamnă, că au alte obligații și pot lua amenzi în fiecare zi, iar alții au trecut la negru.”, PETRU OLARIU, vicepreședintele Ligii „Habitat” „Prin măsura pe care au luat-o, ITM-urile au scăzut contribuțiile la bugetul de stat care veneau din convențiile civile, pentru că marea majoritate lucrează acum la negru.”, PETRU OLARIU

„Oamenii, în loc să-și poată plăti amărâtele alea de cheltuieli, să-și repare blocul care cade pe ei, trebuie să pună bani deoparte să angajeze femeia de serviciu care dă cu mătura o dată pe săptămână și administratorul care încasează banii de două ori pe lună.”, PETRU OLARIU „Le-am zis și fostului ministru al muncii, Mariana Câmpeanu, și altora din minister să se ducă să amendeze toate asociațiile din țară că nimeni nu are contracte de muncă, dar au spus că nu au curaj, că ar ieși a doua revoluție. Așa îi sperie pe unii, poate își fac contracte de muncă și după aceea se duc să-i amendeze că nu au medicina muncii, nu au protecția muncii, că nu au Registrul electronic al salariaților, că nu au semnătura electronică… Un contract de muncă pentru o asociație de proprietari implică să faci aceeași birocrație pe care o face o societate cu mii de angajați.

Înseamnă să faci toate prostiile din dosarul cu vreo 60 de hârtii care trebuie făcute, medicina muncii, protecția muncii, evaluarea personalului și astea trebuie să le faci în fiecare an. Nu sunt numai costurile, că dai bani la bugetul de stat mai mulți decât la convenția civilă, celelalte sunt enorme.”, PETRU OLARIU „S-a ajuns să se desființeze asociații de proprietari, la Brașov au ieșit în stradă și vor să mai iasă. În prezent, 90% din asociații nu au încheiat contracte de muncă.”, PETRU OLARIU

„Culmea este că Mariana Câmpeanu a spus, când era ministru, că nu poate amenda asociațiile de proprietari pentru convenții, pentru că nu este muncă la negru.”, PETRU OLARIU „Săptămâna aceasta vom reintroduce pe ordinea de zi proiectul de lege care clarifică problema convențiilor civile pentru asociațiile de proprietari.”, BOGDAN CIUCĂ, deputat

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte articole

Alte articole