ZiarulRing

02-mart.2024

ULTIMA ORĂ

LIFE/INEDIT

Alertă de tehnologie extraterestră. Un semnal radio ciudat, din galaxie, a ajuns pe Pământ

Emisii misterioase și intense de unde radio au fost detectate din interiorul propriei noastre galaxii, spun astronomii.

Avatar

Publicat

pe

Emisii misterioase și intense de unde radio au fost detectate din interiorul propriei noastre galaxii, spun astronomii. Ar putea fi dovada existenței vieții în alte părți ale universului, dar și faptul că civilizațiile extraterestre ne caută.


Emisiile radio rapide sau FRB-urile durează doar o fracțiune de secundă. În ciuda intensității lor, originea rămâne în mare parte necunoscută. Acum astronomii au putut observa o emisie de unde radio în propria noastră galaxie.


Oamenii de știință au avut probleme cu urmărirea originii unor astfel de emisii, deoarece sunt scurte, imprevizibile și provin de departe. Este clar că acestea sunt formate în unele dintre cele mai extreme condiții posibile din univers, cu explicații sugerate, inclusiv că provin de la stele pe moarte sau chiar de la tehnologia extraterestră.


Tehnologia extraterestră ar putea sta în spatele FRB-urilor


Exploziile de emisii radio par să provină de la un magnetar (n.r. un Magnetar este un tip de stea neutronică cu un câmp magnetic extrem de puternic, emițând radiații electromagnetice de energie extrem de mare, dar și raze X și raze gamma) sau de la o stea cu un câmp magnetic foarte puternic, au spus oamenii de știință care au descoperit noile FRB-uri.
„Există acest mare mister cu privire la ce ar produce aceste mari izbucniri de energie, pe care până acum le-am văzut venind de la jumătatea universului”, a spus Kiyoshi Masui, profesor asistent de fizică la MIT.
„Este pentru prima dată când am reușit să legăm una dintre aceste explozii radio rapide de un singur obiect astrofizic”, a mai arătat acesta, conform The Independent. Altfel spus, semnalul vine de pe un corp ceresc.


Când a început „transmisia”


Detectarea a început pe 27 aprilie, când cercetătorii care foloseau două telescoape spațiale au preluat mai multe emisii de raze X și raze gamma provenind de la un magnetar din celălalt capăt al galaxiei noastre. A doua zi, cercetătorii obișnuiau cu două telescoape nord-americane să observe acea bucată de cer și au preluat explozia care a devenit cunoscută sub numele de FRB 200428.
Pe lângă faptul că este primul FRB din Calea Lactee și primul care este asociat cu un magnetar, explozia este prima care trimite alte emisii decât undele radio.


Telescoape din întraga lume, implicate în cercetarea fenomenului


Cercetarea este descrisă în trei lucrări publicate în revista Nature. S-a bazat pe date preluate de la telescoapele din întreaga lume, cu o echipă internațională de oameni de știință care foloseau observații preluate de la echipamente din Canada, SUA, China și spațiu.
„Am calculat că o astfel de explozie intensă provenită dintr-o altă galaxie nu ar putea fi distinsă de unele explozii radio rapide, așa că acest lucru dă greutate teoriei care sugerează că magnetarii ar putea fi în spatele cel puțin unor FRB-uri”, a spus Pragya Chawla, unul dintre autori ai studiului.

Advertisement


Chiar dacă se poate dovedi că FRB-ul a venit de la un magnetar, mai rămân multe mistere. Astronomii vor trebui să caute mecanismul care să permită magnetariului să alimenteze un FRB, căutând, de exemplu, să înțeleagă cum ar putea trimite astfel de explozii strălucitoare, neobișnuite de energie și emisii de raze X în același timp.

Citește în continuare
Advertisement
Lasă un comentariu

Lasă comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *