ZiarulRing

21-mai2024

ULTIMA ORĂ

EVENIMENT

EXCLUSIV! UNDE SE MOARE CEL MAI MULT IN ROMANIA: situatia pe fiecare judet

Sa faci un copil in Romania a devenit pentru multi dintre compatrioti o misiune aproape imposibila, daca tii cont de perspectivele socio-economice din tara noastra.

Avatar

Publicat

pe

Sa faci un copil in Romania a devenit pentru multi dintre compatrioti o misiune aproape imposibila, daca tii cont de perspectivele socio-economice din tara noastra.

Sau, altfel spus, daca te gandesti la costurile pentru intretinerea si cresterea unui copil, astfel incat sa-i oferi tot ceea ce este mai bun pentru el, de la mjloacele de zi cu zi, pana la educatie si alte resurse de acest gen.

Natalitate/deces

Din acest motiv, nu e nicio surpriza faptul ca se nasc tot mai putini copii in Romania, astfel incat sporul populatiei a trecut de multi ani pe minus. Adica mor mai multi oameni decat se nasc: numarul persoanelor decedate este superior nou-nascutilor, astfel incat populatia tarii este pe minus de ceva timp.

In acest sens, ne-am intrebat care ar fi zonele din Romania unde sporul natural negativ este cel mai pregnant. Adica unde se moare cel mai mult, unde sunt cele mai multe persoane decedate in raport cu nou-nascuti.

La o prima vedere, am spune ca orasele mari conduc, intrucat au cea mai mare populatie si, implicit, cele mai mari rate de natalitate si deces. Dar lucrurile nu stau in totalitate asa. Bineinteles, exista multe alte criterii care influenteaza aceste rate, de la calitatea vietii, la poluare si gradul de industrializare, la veniturile populatiei, la mediul rural/urban etc.

Anul 1990

In anul 1990, imediat dupa Revolutie, situatia era mult mai simpla si mai clara. Moldova era fruntea la nasterea de copii, mai toate judetele din aceasta regiune erau in top zece. Pe primul loc in toata tara, cu cel mai mare spor natural, era Iasiul, cu 6707 persoane (diferenta dintre nou-nascuti si persoane decedate).

Advertisement

Pe locul doi era Bacaul, cu 5838 persoane, urmat de Suceava (5168 de persoane). Locurile urmatoare sunt ocupate de Constanta (3837), Vaslui (3740), Neamt (3725), Galati (3483), Maramures (3470), Botosani (2749). Practic, judetele din Moldova sunt majoritar in primele zece. Ceea ce inseamna ca aici criteriul regionalitatii era cel mai pregnant.

Sunt insa si patru judete care erau pe minus: Caras-Severin (-143), Giurgiu (-461), Teleorman (-832), Arad (-1562).

Sa mai spunem ca datele au fost remise in exclusivitate Ziarului Ring de catre Oficiile de Stare Civila din Romania.

Anul 2022

Revenind la prezent, in 2022, toate judetele Romaniei erau pe minus in privinta sporului natural. Prima pozitie este ocupata de Municipiul Bucuresti, fapt explicabil prin dimensiunea populatiei.

Totusi, acest criteriu nu impacteaza toata tara, dupa Capitala venind urmatoarele judete: Prahova, Dolj, Teleorman, Arges, Buzau, Olt, Bacau. Hunedoara, Constanta. Aradul, care era pe ultimul loc in 1990, este acum pe locul 16. O constanta vedem la Teleorman, care era pe penultima pozitie in 1990 (a doua scadere in 1990, iar in 2022 se plaseaza pe patru.

Pe ultimul loc se claseaza Ilfovul (cea mai mica rata deces/natalitate, cel mai redus spor negativ). Ilfov este judetul care a cunoscut cea mai spectaculoasa evolutie: era pe locul 38 in 1990, iar acum sta cel mai bine la sporul negativ.

Faptul are o explicatie simpla: Ilfovul era preponderent rural dupa Revolutie, iar acum este asaltat de bucurestenii care se muta in afara capitalei. De bucurestenii care au venituri peste medie.

Iata toata situatia sporului natural, judet cu judet:

Advertisement
Citește în continuare
Advertisement
Lasă un comentariu

Lasă comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *