Se spune că dacă Sfântul Gheorghe încuie iarna È™i înfrunzeÈ™te întreaga natură, Sfântul Dumitru desfrunzeÈ™te codrul È™i usucă toate plantele.
Printre cele mai spectaculoase obiceiuri din ajun de Samedru sunt focurile vii. În noaptea de 25 octombrie se È›ine „Focul lui Samedru”, moment în care oamenii obiÈ™nuiesc să aprindă focuri în curÈ›i sau pe dealuri, peste care copiii sar pentru a fi sănătoÈ™i, iar tinerii să se căsătorească. Conform tradiÈ›iei, persoanele care sar peste flăcări vor fi sănătoase întregul an È™i ferite de necazuri, nenorociri È™i boli. Rolul focului este de a alunga atât fiarele, având È™i puteri roditoare, astfel încât după ce este stins oamenii obiÈ™nuiesc să arunce în gradină cenuÈ™a È™i carbunii. Femeile mai înaintate în vârstă, în special cele din mediul rural, obiÈ™nuiesc să împartă covrigi, nuci, mere, pâine, struguri È™i prune uscate tuturor celor care sar peste foc.
Ciobanii află cum va fi vremea
Sfântul Dumitru este considerat È™i patronul pastorilor, ziua de 26 octombrie fiind ziua în care ciobanii află cum va fi iarna. AceÈ™tia îÈ™i aÈ™ază cojocul în mijlocul oilor È™i aÈ™teaptă să vadă ce oaie se va aÈ™eza pe el. Dacă se va culca o oaie neagră, iarna va fi bună, iar dacă se va culca o oaie albă, iarna va fi aspră. Un alt mod de a afla încă din 26 octombrie cum va fi iarna este să urmăreÈ™ti mersul oilor în dimineaÈ›a sărbătorii. Dacă dimineaÈ›a se va trezi întâi o oaie albă È™i va pleca spre sud, iarna va fi grea; dacă se va trezi o oaie neagră È™i va pleca spre nord, iarna va fi uÈ™oară. Tot de Sfântul Dumitru se tocmesc servitorii pentru diverse treburi È™i se strică stânele. Țăranii tund coama cailor până la trei ani, ca să aibă păr frumos. În anumite zone, țăranii îl cinstesc pe Sfântul Dumitru, Izvorâtorul de mir, ca fiind cel ce a dat oamenilor vinul folosit la Sfânta Impărtășanie.
Sfântul Dumitru, ucis pentru că nu se închina la zei
Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, cinstit de creÈ™tini în 26 octombrie, a trăit în timpul împăraÈ›ilor DiocleÈ›ian (284-305) È™i Maximian (286-305). Fiu al prefectului din Tesalonic, el a fost numit, datorită calităților sale, guvernator al Tesalonicului (după moartea tatălui său). Mai târziu, împăratul Maximian a aflat că Dimitrie este creÈ™tin, lucru care l-a mâniat foarte tare. Drept urmare, întorcându-se biruitor dintr-un război cu sciÈ›ii, Maximian a poruncit să se facă praznice în fiecare cetate, în cinstea zeilor. Venit la Tesalonic, împăratul l-a întrebat pe Dimitrie dacă sunt adevărate cele auzite despre el. Dimitrie a mărturisit cu îndrăzneală că este creÈ™tin È™i a defăimat închinarea păgânească. Pedeapsa împăratului a fost maximă: Dimitrie a fost închis în temniță È™i ucis cu suliÈ›a.