ZiarulRing

24-feb.2024

ULTIMA ORĂ

EVENIMENT

Schema unei afaceri dubioase: Grivița Tower

Avatar

Publicat

pe

În şedinţa de mâine a Consiliului General, aleşii Capitalei vor trebui să decidă dacă vor concesiona un teren pentru construirea a două clădiri – un bloc-turn de 14 etaje şi un imobil de şase etaje ce ar găzdui birouri, restaurante şi săli pentru reuniuni.

Pentru certificatul de urbanism a fost depusă o cerere întocmită de două firme, dezvoltatori imobiliari, ce au fiecare câte un angajat. “ring” vă prezintă legătura dintre aceste firme şi omul de afaceri Dinu Patriciu, dar şi cum administratorul lor a fost cercetat într-un dosar de înşelăciune. Municipalitatea ar putea concesiona, prin licitaţie publică, pe 49 de ani, un teren intravilan de 1.500 de metri pătraţi, pe Calea Griviţei, numerele 100-102. Redevenţa stabilită va fi de 94.454 de euro pe an.

Un turn de 14 etaje
Terenul este necesar pentru construirea a două clădiri pe o suprafaţă totală de aproximativ 5.000 de metri pătraţi: un turn de 14 etaje, cu destinaţia birouri şi restaurante, şi un imobil lipit de aceasta, cu şase etaje. Potrivit certificatului de urbanism ataşat documentaţiei proiectului, beneficiarul este un anume Rene Cuerten, reprezentantul a două firme, Cee Property Invest şi Dual Construct Invest. Interesant este însă că, potrivit ultimului bilanţ depus anul trecut la Ministerul Finanţelor, cele două firme au fiecare câte un angajat, dar figurează ca dezvoltatori imobiliari. Şi mai interesant este că ambele firme au ca acţionar majoritar un offshore din Cipru, Siag Holding Limited, despre care presa a speculat că ar fi controlat de omul de afaceri Dinu Patriciu.

Administratorul, cercetat pentru prejudicierea Bancorex
Potrivit Registrului Comerţului, cele două firme au un administrator comun, Daniela Terezia Bădulescu. Aceasta a fost administrator de cont la fostul Bancorex şi apare într-un dosar de înşelăciune întocmit de Poliţia Capitalei. Potrivit poliţiştilor, Terezia Bădulescu ar fi colaborat cu doi oameni de afaceri, Nicoleta şi Gheorghe Albu, şi i-ar fi ajutat pe aceştia să prejudicieze banca, în anul 1996, cu suma de 2,56 miliarde de lei vechi şi 492.000 de mărci germane.

Ce legătură există între Siag Holding Limited şi familia Patriciu

În anul 2004, Societatea Dezvoltare Comercial Sudului SRL (SDCS), al cărui acţionar cu 99% majoritar era Siag Holding Limited (acţionarul firmelor care cer acum terenul pentru construcţia Griviţa Tower), a luat în folosinţă, pe o perioadă de 45 de ani, de la Complexul Sportiv Naţional „Sala Polivalentă”, terenul pe care s-a construit ulterior SUN PLAZA. După încheierea contractului de colaborare între cele două părţi, proprietarii de drept ai terenului au dat în judecată firma SDCS pentru că au construit fără acordul lor. Odată cu ajungerea procesului în faţa instanţei, au ieşit la suprafaţă şi legăturile dintre familia Patriciu şi SDCS. Conform declaraţiilor proprietarilor şi a articolelor apărute în presă în acea vreme, această firmă, „reprezantată legal” prin Alina Iordache şi Friedrich Wachering, este, de fapt, „transformarea” firmei Hein România, controlată în trecut de Dinu Patriciu, fratele său Şerban Patriciu şi Monica Patriciu. De altfel, Friedrich Wachering este în prezent cel de-al doilea administrator al celor două firme care solicită concesiunea celor 1.500 de metri pătraţi. O altă „dovadă” a implicării lui Patriciu în SDCS este interesul pe care milionarul l-a avut în 2002 pentru terenul din Văcăreşti. Acesta a trimis proprietarilor de drept o ofertă de cumpărare, prin Rompetrol Downstream, pe care aceştia au refuzat-o. Ulterior. proprietarii au rămas cu titlul de moştenire. iar SDCS cu terenul.

94 de mii de euro pe an va fi redevenţa pentru terenul obţinut de la Municpalitate.

1.500 de metri pătraţi ar urma să concesioneze Consiliul General pentru proiectul imobiliar.

94 de mii de euro pe an va fi redevenţa pentru terenul obţinut de la Municipalitate.

Citește în continuare
Advertisement
Lasă un comentariu

Lasă comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *