ZiarulRing

21-mai2024

ULTIMA ORĂ

ALTE CATEGORII

Planul guvernanților pentru a stopa declinul demografic fără precedent din România

Avatar

Publicat

pe

România se confruntă cu un declin demografic fără precedent, riscând să piardă două treimi din populație, până în anul 2100, potrivit ultimelor statistici. Prin urmare, Ministerul Muncii a pus în dezbatere publică o strategie și un plan pentru creșterea natalității în următorii ani. Sprijinirea tinerelor familii prin facilitarea accesului la locuințe sociale/cu chirii subvenționate și a accesului la credite cu dobânzi mici, garantate de stat, acordarea unor tichete sociale pentru creșe și grădinițe, servicii de tip afterschool pentru elevii care provin din familii vulnerabile, reînființarea dispensarelor comunale și dezvoltarea rețelei de medici de familie din mediul rural – sunt câteva dintre măsurile prin care guvernanții vor să pună pună frână declinului demografic accentuat.

Rata fertilității este numărul mediu de copii născuți de o femeie în timpul vieții ei și, în general, o țară trebuie să aibă o rată totală a fertilității de 2,1 copii de femeie, pentru a menține pe nivelul de înlocuire al populației. Cele mai multe state din sudul, centrul și estul Europei au rata totală a fertilității (RTF) de sub 1,5 copii, cu toate că studiile arată că, de obicei, cuplurile din țările cu fertilitate foarte scăzută doresc să aibă doi copii. „Ratele naționale de fertilitate foarte scăzute semnalează astfel că există un decalaj între aspirațiile de fertilitate și dimensiunea reală a familiei. În consecință, creșterea fertilității a devenit un scop declarat al politicilor pentru familie în cele mai multe state din UE”, se arată în nota de fundamentare a proiectului.

În România, „numărul de copii a scăzut de la 6,64 milioane în 1990 la 3,65 milioane în 2021, reducerea masivă a natalității fiind principala cauză a declinului demografic”, precizează experții Ministerului Muncii.

Citește articolul integral aici.