ZiarulRing

24-feb.2024

ULTIMA ORĂ

SANATATE

Otoplastia, procedura urechilor perfecte

Avatar

Publicat

pe

 Unul dintre cele mai întâlnite complexe, dezvoltate chiar de la vârste fragede, este acela al urechilor cu aspect inestetic. Fie că au o formă neobiÅŸnuită, sunt prea depărtate ori inegale, acestea afectează conturul feÅ£ei, lucru care poate duce la o scădere a încrederii în sine.

„Chirurgia urechilor, denumită tehnic ÅŸi otoplastie, este o procedură chirurgicală realizată pentru a aduce urechile proeminente mai aproape de cap sau de a reduce dimensiunile urechilor mari. Chirurgia urechilor poate reface, de asemenea, urechile pierdute în urma accidentelor, poate corecta probleme precum plierea lor ciudată, dimensiunea neobiÅŸnuit de mică sau lipsa pliurilor ÅŸi a cutelor naturale”, afirmă dr. Ion Zegrea, medic primar în chirurgie plastică, estetică ÅŸi microchirurgie reconstructivă la Clinica Elysium.

Prima consultaţie, importantă
Pentru a se asigura că procedura se poate desfăşura în condiÅ£ii favorabile, la prima consultaÅ£ie se examinează condiÅ£ia urechilor, respectiv a pielii ÅŸi a cartilajului de dedesubt, precum ÅŸi a stării de sănătate. Pacientul este informat despre ce presupune intervenÅ£ia, despre riscurile ÅŸi măsura în care problema acestuia poate fi rezolvată. Medicul dumneavoastră trebuie anunÅ£at dacă suferiÅ£i de o alergie ori dacă până la intervenÅ£ie apare o răceală sau infecÅ£ie.

Procedura se poate efectua de la vârsta de cinci ani
„În cele mai multe cazuri, această procedură este efectuată la copii cu vârste între cinci ÅŸi 14 ani, deoarece urechile sunt complet dezvoltate până la vârsta de cinci ani. Otoplastia se poate realiza ÅŸi la adulÅ£i ÅŸi nu presupune, în general, niciun risc pentru persoanele mai în vârstă”, mai spune dr. Zegrea.

Cât durează operaÅ£ia
Otoplastia durează în jur de una-două ore, în funcÅ£ie de particularităţile cazului dumneavoastră. La copii se va face anestezie generală, iar la adulÅ£i se poate ÅŸi cu anestezie locală. Capul ÅŸi urechile pacientului vor fi acoperite de un pansament voluminos în ziua următoare operaÅ£iei pentru a susÅ£ine vindecarea ÅŸi modelarea urechilor. În perioada următoare, pentru a susÅ£ine urechile operate, pacienÅ£ii trebuie să poarte non-stop o bentiţă lejeră timp de două săptămâni după operaÅ£ie ÅŸi apoi încă două săptămâni doar noaptea.

Activităţile fizice, reluate după două săptămâni
Este recomandat să dormiÅ£i cu capul ridicat pe mai multe perne, iar activităţile ce duc la îndoirea urechilor trebuie evitate timp de o lună după intervenÅ£ie. PacienÅ£ii se pot reîntoarce la locul de muncă la cinci zile după operaÅ£ie, iar în cazul copiilor, aceÅŸtia se pot duce la ÅŸcoală cam la o săptămână după. Reluarea majorităţii activităților normale, incluzând exerciÅ£iile fizice, poate avea loc după două-trei săptămâni. Otoplastia va produce o mică cicatrice în spatele urechii, dar se va atenua cu timpul. Rezultatele acestei proceduri sunt permanente, cu excepÅ£ia unor eventuale modificări asociate cu procesul natural de îmbătrânire. Costul unei astfel de proceduri variază în jurul sumei de 2.000 de euro.

Citește în continuare
Advertisement
Lasă un comentariu

Lasă comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *