ZiarulRing

21-iul.2024

ULTIMA ORĂ

EVENIMENT

Operele lui Galilei, Newton și Goya furate din Londra, descoperite în județul Neamț

Avatar

Publicat

pe

Manuscrise, cărți și opere aparținând lui Galileo Galilei, Isaac Newton și pictorului Francisco Goya, de o importanță internațională majoră, au fost descoperite, la trei ani după ce au fost furate, în România, în județul Neamț. Doar trei dintre hoți, români cu toții, au dost prinși până acum. Aceștia au dat un jaf cu adevărat spectaculos, după cum relatează investigatorii de la DIICOT.

Este vorba de mai multe obiecte de patrimoniu, respectiv cărți și manuscrise vechi, despre care există indicii că ar fi fost sustrase de pe teritoriul Marii Britanii, în perioada 2017 – 2019. Obiectele erau ascunse într-un fel de nișă de beton, sub nivelul solului.

Între acestea, cărți care includ opere din secolul al XVII-lea ale astronomului italian Galileo Galilei și ale lui Isaac Newton, precum și ale pictorului spaniol din secolul al XVIII-lea Francisco Goya. Obiectele au o valoare totală de peste 2,5 milioane de lire sterline, fiind de importanță internațională „de neînlocuit”.

„La data de 16 septembrie, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul IGPR – Direcția de Investigații Criminale au efectuat o percheziție domiciliară, pe raza județului Neamț, în urma căreia au fost descoperite mai multe obiecte de patrimoniu, respectiv cărți și manuscrise vechi, despre care există indicii că ar fi fost sustrase de pe teritoriul Marii Britanii, în perioada 2017 – 2019”, transmit oficialii DIICOT.

Investigatorii români cooperează cu britanicii și italienii

Bunurile de patrimoniu fuseseră sustrase în ianuarie 2017, în Feltham, Londra. Ulterior, hoții au fost prinși. Persoanele suspectate de comiterea faptelor se află în prezent în stare de arest preventiv, pe teritoriul Marii Britanii.

Advertisement
Citește în continuare
Advertisement
Lasă un comentariu

Lasă comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *