ZiarulRing

18-mai2024

ULTIMA ORĂ

ALTE CATEGORII

Intuiție versus rațiune. Cum să fii mai atent la ceea ce simți

Avatar

Publicat

pe

Tindem să prețuim rațiunea mai presus de orice altceva, folosind expresii precum „gândește-te înainte de a acționa”, „gândește-te de două ori” și „uită-te înainte să sari”. Nu avem încredere în intuiție. De fapt, considerăm că este o gândire defectuoasă și magică, fie vag nebună, fie de-a dreptul stupidă. La urma urmei, deciziile bune ar trebui să fie întotdeauna motivate.

Ceea ce nu realizăm, totuși, este că intuiția este o formă de cunoaștere care ne poate îmbunătăți de fapt luarea deciziilor.

Ce este intuiția?
Poți să te gândești la asta ca la un instinct sau p senzație intestinaăl. O cunoaștere sau înțelepciune interioară. Busola care te ghidează. Instinctele noastre sunt menite să ne țină departe de pericole și însiguranță, într-o lume complexă, și chiar să ne salveze viața.

Este o formă de percepție elegantă, fină și incredibil de rapidă. Intuiția este o formă de cunoaștere menită să ne ghideze și să ne atragă atenția asupra lucrurilor pe care altfel nu le putem vedea.

Când vorbim despre intuiția noastră, vorbim adesea despre ea ca despre un sentiment. Ceva poate neplăcut, deși nu putem explica neapărat de ce.

Cu toții avemsentimente pe care nu le putem explica. Uneori, o decizie pe care o iei pare rezonabilă, dar nu este corectă. În schimb, s-ar putea să fii obligat să faci ceva care pare nerezonabil, dar care este corect. Creierul primește, percepe și prelucrează întotdeauna informații care ne conduc la cunoștințe pe care mintea noastră logică nu le înțelege întotdeauna sau la care nu are acces.

Advertisement

Citește articolul integral aici.

Citește în continuare
Advertisement
Lasă un comentariu

Lasă comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *