ZiarulRing

13-sept.2024

ULTIMA ORĂ

EVENIMENT

INCREDIBIL! Câți ANI de ÎNCHISOARE RISCĂ Piedone în dosarul Colectiv

Dosarele şi numărul arestaţilor în cazul ”Colectiv – Clubul Infernului” s-au triplat în weekend. Au primit mandate pe câte 30 de zile alţi şase acuzaţi, în frunte cu ex-primarul sectorului 4, Cristian Popescu-Piedone.

Avatar

Publicat

pe

Dosarele şi numărul arestaţilor în cazul ”Colectiv – Clubul Infernului” s-au triplat în weekend. Au primit mandate pe câte 30 de zile alţi şase acuzaţi, în frunte cu ex-primarul sectorului 4, Cristian Popescu-Piedone.

Pe măsură ce numărul victimelor creşte – s-a ajuns deja la 45 de morţi -, se pune tot mai pregnant şi problema daunelor morale şi materiale. Oricine le va plăti, se pare că acestea vor fi… fabuloase. Ceea ce era pe buzele tutoror (inclusiv ale anchetatorilor), până la urmă s-a împlinit.

Cristian Popescu-Piedone, primarul sectorului 4 care, în cele din urmă, şi-a dat demisia la presiunea străzii, a fost reţinut vineri şi, ulterior, arestat preventiv sâmbătă pentru abuz în serviciu şi fals intelectual. Reţinerea şi propunerea de arestare au fost făcute de DNA, după ce o parte din dosar a fost disjunsă din dosarul mare preluat de Parchetul General de la Parchetul Capitalei.

Odată cu Piedone au mai fost reţinute Aurelia Iofciu (şef serviciu autorizări comerciale din Primăria Sectorului 4) şi Luminiţa-Larisa Ganea (funcţionar în cadrul aceluiaşi serviciu), ambele pentru comiterea infracţiunilor de complicitate la abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit şi complicitate la fals intelectual.

Şi cele două funcţionare au fost… arestate. Pe de altă parte, judecătorul de drepturi şi libertăţi a admis şi cererea procurorilor Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (PICCJ) şi a dispus arestarea preventivă, pentru 30 de zile, până în 6 decembrie, a pirotehnicianului Viorel Zaharia, angajat al firmei Golden Ideas Fireworks Artists, dar şi a Danielei Ioana Niţă, a fratelui acesteia, Cristian Niţă (de la firma SC G.I.F.A. SRL), acuzaţi că ar fi ” procedat la distrugerea şi sustragerea de documente ce constituie probe, pentru a împiedica sau îngreuna cercetările în cauză, precum şi cu scopul de a-l ajuta pe inculpatul Zaharia Viorel pentru a nu fi traşi la răspundere penală”.

Piedone poate primi peste 12 ani de puşcărie, dar poate scăpa cu… 2 ani şi ceva Încercând să aflăm care ar putea fi pedeapsa maximă pe care o poate primi Piedone şi cât va executa efectiv- mai precis, cât riscă şi cu cât scapă fostul primar de la 4, am stat de vorbă cu un experimentat jurist, avocatul Artin Sarchizian.

Advertisement

Acesta ne-a declarat: ”Pentru abuz în serviciu, Piedone ar putea primi maximum 7 ani,pedeapsă care poate fi majorată cu jumătate, dacă s-ar ţine cont de consecinţele deosebit de grave ale faptelor (n.r. – moartea a zeci de persoane şi rănirea gravă a peste 100 ), asta ar însemna 10 ani şi 6 luni. De asemenea, pentru fals intelectual ar fi o pedeapsă de până la 5 ani. Dacă ar fi să se cumuleze, s-ar putea da pedeapsa cea mai gravă, plus o treime din fapta concurentă de 5 ani, deci, în total, 10 ani şi 6 luni, plus 1 an şi 8 luni, ar însemna 12 ani şi 2 luni. Numai că, în varianta în care recunoaşte săvârşirea faptelor, Piedone ar putea beneficia de o reducere a pedepselor cu o treime. Totodată, dacă mai şi denunţă o faptă de corupţie, din pedeapsa rămasă, ar mai putea să beneficieze de reducerea cu jumătate a limitelor de pedeapsă, speculativ vorbind. Şi, dacă ar fi condamnat, ar trebui să execute două treimi, în varianta în care are sub 60 de ani, şi doar jumătate, în varianta în care depăşeşte vârsta de 60 de ani. Trebuie încă o dată să vă precizez că ambele beneficii se aplică succesiv, deci nu doar una dintre ele, ci amândouă. Aşadar, fostul primar Cristin Popescu-Piedone poate executa, în total, maximum 2 ani şi ceva înainte să ceară liberarea condiţionată”.

Av. Sarchizian: ”Daunele materiale şi morale vor fi fabuloase”

Cât despre posibilele despăgubiri care ar putea fi plătite victimelor de cei care, într-un final, vor fi găsiţi vinovaţi, avocatul Sarchizian spune: ”Despăgubirile vor fi enorme şi nu ştim exact cine va răspunde. În final, dacă va fi găsită răspunzătoare şi primăria, trebuie să plătească. Vă daţi seama cam ce despăgubiri se conturează?!… E ceva incredibil, inimaginabil practic, în momentul de faţă. Şi, din păcate, decesele tot continuă. Practiv, toate cele 400 de persoane aflate în club se pot constitui părţi civile. Evident, familiile care au înregistrat morţi primează şi se pot constitui părţi civile părinţii şi fraţii victimelor, deci vă daţi seama că se poate dubla sau chiar tripla numărul părţilor civile. Să nu mai vorbim de daunele materiale, ţinând cont de declaraţiile medicilor care spun că, pentru un ars, cheltuielile pot ajunge chiar până la un milion de euro. Iar spitalele au tot dreptul să se constituie şi ele părţi civile pentru cheltuielile făcute. Practic, este imposibil în momentul de faţă să se determine, dar pot să spun că daunele materiale şi morale vor fi fabuloase”.

Per total, la o primă estimare, ţinând cont şi de precedentul „Maternitatea Giuleşti”, daunele materiale şi morale pot ajunge la sute de milioane sau poate chiar la… peste un miliard de euro.

Citește în continuare
Advertisement
Lasă un comentariu

Lasă comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *