ZiarulRing

01-mart.2024

ULTIMA ORĂ

EVENIMENT

Iată cum verifică SRI iPhone-urile

Avatar

Publicat

pe

Institutul pentru Tehnologii Avansate al Serviciului Român de Informaţii (SRI) are o aplicaţie software care-i permite să afle chiar şi informaţiile şterse din memoria iPhone-urilor.
Aplicaţia iXAM, cumpărată de institutul care oferă suport tehnic pentru operaţiunile SRI, vizează „extragerea şi analizarea datelor stocate în memoria dispozitivelor produse de Apple de tip iPod, iPad, iPhone (inclusiv iPhone 4)”, potrivit unui document oficial. În plus, programul este capabil să recupereze şi fişierele ce au fost şterse din memoria dispozitivelor mobile luate în vizor. De asemenea, nici codul de siguranţă, cel în baza căruia sunt blocate telefoanele inteligente, nu mai este în siguranţă, aplicaţia putând să-l identifice fără a produce „modificări detectabile ulterior analizei”.

Analiza Facebook-ului şi a locaţiilor GPS

Cei care se aşteptau ca datele extrase să vizeze doar registrul de apeluri, respectiv apelurile primite, efectuate şi ratate, şi SMS-urile sau mailurile, se înşală. În afară de acestea, aplicaţia de analiză a dispozitivelor mobile „suspecte” pe care o are Institutul pentru Tehnologii Avansate mai poate afla şi informaţii referitoare la ultimele adrese de internet accesate, deci nu ar fi exclusă în acest sens nici reţeaua de socializare Facebook. Pot fi verificate şi informaţii referitoare la conturile de e-mail folosite şi la conexiunile WiFi şi Bluetooth realizate şi nu sunt „iertate” de la analiză nici agenda telefonică şi coordonatele GPS ale locaţiilor salvate.

Pozele şi filmuleţele, la control!

Şi fişierele de tip multimedia, şi anume cele audio, video şi fotografiile, pot fi extrase din telefoanele inteligente cu ajutorul aplicaţiei pentru care Institutul pentru Tehnologii Avansate şi-a prelungit licenţa până în vara acestui an. Acestora li se adaugă fişierele de tip text şi office, precum şi informaţiile generale despre dispozitivul mobil analizat şi seria cartelei SIM.

Cum sunt extrase datele

După cum se arată în documentul oficial, „analiza mediilor de stocare şi achiziţia datelor” va fi efectuată la „nivel fizic”. Drept urmare, extragerea datelor din telefoanele „suspecte” se va realiza prin intermediul unei interfeţe USB, iar aplicaţia va permite exportarea datelor în rapoarte de tip document, compatibile Microsoft Office.

7 luni mai este valabilă licenţa pentru aplicaţia ce analizează telefoanele inteligente, existând însă posibilitatea de prelungire.

Citește în continuare
Advertisement
Lasă un comentariu

Lasă comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *