ZiarulRing

19-mai2024

ULTIMA ORĂ

LIFE/INEDIT

Eşti angajat? Află cum te SPIONEAZĂ patronul!

Avatar

Publicat

pe

Montarea de camere şi microfoane în birouri, precum şi instalarea de programe-spion în computere au devenit o practică uzuală a patronilor, spun reprezentanţii firmelor de detectivi particulari. Atunci când sunt descoperiţi, managerii le plătesc celor pe care i-au spionat compensaţii de sute de mii de euro.

Firmele de detectivi particulari au constatat că din ce în ce mai mulţi angajatori îşi spionează salariaţii. Una dintre metodele folosite în acest scop este instalarea de microfoane şi camere video în birouri. „Am fost solicitaţi de multe ori să verificăm existenţa camerelor şi a microfoanelor la locurile de muncă. Este o practică destul de curentă, cu precădere în companiile medii spre mari, acolo unde managerul este şi acţionar al firmei. Este afacerea lui şi vrea să şi-o protejeze cu orice preţ şi atunci ia în calcul inclusiv să încalce legea. În astfel de situaţii, dacă descoperi că eşti urmărit la birou cu microfoane sau camere poţi să-l dai în judecată pentru foarte multe lucruri. Este vorba despre încălcarea legii penale, pentru că astfel de dispozitive de interceptare se pun doar în condiţiile legii, dar poţi să-l dai în judecată şi pe civil, pentru că îţi încalcă intimitatea şi acolo trebuie să faci şi dovada prejudiciilor materiale. În mare parte, aceste lucruri se tranşează printr-o înţelegere a părţilor, pentru că patronul o să fie de acord să dea bani mai mulţi dacă victima se duce pe civil, ca să oprească povestea. Se poate autosesiza poliţia deoarece intervin aspectele infracţionale”, ne-a declarat Mihai Belu, directorul unei companii de anchete şi filaj.

Monitorizare electronică

Una dintre cele mai frecvente modalităţi folosite de patroni pentru a-şi urmări angajaţii este însă instalarea, în computerele de la serviciu, a unor programe-spion. „Există un tip de soft folosit extrem de des de angajatori, care le oferă acces la tot ceea ce se întâmplă, la ce mailuri se scriu, la toate paginile pe care le vezi, inclusiv şi ce clicuri dai pe ecran. Programele se găsesc de vânzare la liber, fără restricţii, iar preţurile sunt de la 100 la 2.000-3.000 de euro, în funcţie de ce vrei să facă şi de cât de sigure să fie. Sigure în sensul că, dacă ţi le găseşte angajatul, poţi să te duci direct la închisoare. Aici este vorba despre interceptare a comunicaţiilor electronice, care intră sub incidenţa penală şi se pedepseşte cu închisoarea de minimum cinci ani. La programele ieftine există varianta să le mai găseşti cu un antivirus. La programele mai scumpe trebuie să se facă nişte scanări de specialitate, care să caute exact astfel de programe. Am avut o multitudine de astfel de cazuri în care am fost chemaţi să facem scanări. Când am descoperit programul-spion, într-un mod foarte rapid s-a ajuns la o înţelegere amiabilă a părţilor”, ne-a mai spus Mihai Belu.

Citește în continuare
Advertisement
Lasă un comentariu

Lasă comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *