ZiarulRing

13-apr.2024

ULTIMA ORĂ

SANATATE

De ce apare intoleranța la lapte și cum poate fi învinsă

Avatar

Publicat

pe

Laptele se numără printre cele mai hrănitoare alimente ÅŸi abundă în proteine, micronutrienÅ£i, calciu ÅŸi carbohidraÅ£i. Iată de ce unele persoane au intoleranţă la lapte ÅŸi cum o pot învinge.

Superaliment, singurul folosit încă de la naÅŸtere, laptele aduce o serie de beneficii organismului. TotuÅŸi, lipsa unui consum constant de lapte duce la scăderea activităţii lactazei – enzima care descompune lactoza în două glucide mai mici: glucoza ÅŸi galactoza -, localizată pe suprafaÅ£a celulelor care căptuÅŸesc intestinul subÅ£ire.

Vârstnicii digeră tot mai greu lactatele

Se estimează că 75% din adulÅ£i au un nivel scăzut de lactază deoarece, pe măsură ce înaintează în vârstă, majoritatea persoanelor nu mai pot digera complet lactoza. Aceasta rămâne în intestin, fermentează ÅŸi produce, în mai puÅ£in de 30 de minute, manifestări neplăcute, precum balonarea, diareea, crampele sau greaÅ£a, cu alte cuvinte, intoleranÅ£a la lactoză. 

Cum se face diagnosticarea
Depistarea intoleranÅ£ei la lactoză este dificilă din cauză că poate fi confundată frecvent cu alte boli precum pancreatita, tulburări de absorbÅ£ie intestinală sau colite, explică specialiÈ™tii. Există teste care măsoară absorbÅ£ia de lactoză în sistemul digestiv. Unul dintre ele presupune să bem dimineaÅ£a, pe stomacul gol, un lichid ce conÅ£ine lactoză, iar peste 30 de minute să ne măsurăm glucoza din sânge. Dacă valoarea acesteia nu creÅŸte cu mai mult de 20 de puncte, diagnosticul este confirmat. Un alt test măsoară cantitatea de hidrogen din respiraÅ£ie. Dacă acesta are un nivel ridicat, indică digerarea defectuoasă a lactozei.

Advertisement

Lactaza, enzima care rezolvă problema
O metodă simplă de a gestiona intoleranÅ£a la lactoză este administrarea a două comprimate de Lactază – o enzimă naturală obÅ£inută din ciuperca Aspergillus oryzae cu rol în digestia glucidelor, în descompunerea lactozei ÅŸi în susÅ£inerea sistemului imunitar – înainte de a consuma produsul sau alimentul care conÅ£ine lactoză. Acesta este un supliment alimentar eficient pentru persoanele cu intoleranţă la lactoză, însă se poate administra ÅŸi copiilor peste patru ani.

Ce alimente mai conţin lactoză
-Pâinea
-Cerealele
-Supele la plic
-Sosurile (ketchup, maioneză)
-MuÅŸtarul
-Margarina
-Produsele de patiserie
-Mezelurile preambalate
Alergia este cu totul altceva
IntoleranÅ£a la lactoză nu este acelaÅŸi lucru cu alergia la lapte. IntoleranÅ£a la lactoză presupune, de fapt, insuficienÅ£a digerării zahărului din lapte. O persoană cu alergie la lapte poate digera în mod normal laptele, însă sistemul său imunitar dă un răspuns alergic sau respinge una sau mai multe componente ale laptelui.
Contrar percepÅ£iei comune, intoleranÅ£a la lactoză nu este neapărat o afecÅ£iune moÅŸtenită, ci se poate dezvolta ÅŸi la maturitate, de cele mai multe ori în jurul vârstei de 20 de ani.

Citește în continuare
Advertisement
Lasă un comentariu

Lasă comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *