ZiarulRing

21-iul.2024

ULTIMA ORĂ

SPORT

Dănciulescu, ţinut de părinţi la fotbal cu sacrificii enorme

Avatar

Publicat

pe

A primit numele de botez Ionel când mult mai nimerit ar fi fost Nicolae, dat fiind că s-a născut într-o zi de 6 decembrie. Una dintre explicaţii ar fi că tatăl fotbalistului poartă numele Nicolae. Doi „Nicu” în familie ar fi fost poate prea mult.

Ionel Dănciulescu… Recordmenul Ligii I. Stă într-o galerie selectă alături de Dudu Georgescu şi de Rodion Cămătaru în clasamentul all-time al golgheterilor sau lângă Florea Ispir şi Costică Ştefănescu la prezenţe în Liga I. A trecut pragul celor 500 de prezenţe pe prima scenă fotbalistică, iar duminică, împotriva Astrei, va bifa meciul cu numărul 501.

S-a născut la Slatina şi de-acolo, de pe malul stâng al Oltului, au izvorât recordurile sale. Acolo i-am găsit şi noi pe părinţii lui „Danciu”, oameni frumoşi, modeşti, care s-au simţit onoraţi că ziarul „ring” le este oaspete.

Apartament la bloc în loc de vilă

Locuiesc de-o viaţă într-un apartament de trei camere, într-un bloc cu patru niveluri, pe care nu l-ar schimba cu 10 vile în Bucureşti. Ne întâmpină Dănciulescu senior, fost muncitor la Fabrica de cabluri Slatina. „Aici e viaţa noastră. Eu merg la pescuit la Olt, mă plimb prin oraş, mă simt acasă. Poate să-mi dea Nelu încă un salariu că eu nu plec de aici! Nu-mi trebuie pentru nimic în lume Bucureştiul”, sunt primele cuvinte ale capului familiei Dănciulescu atunci când îi spunem că ne aşteptam să-l găsim într-o casă cu etaj, în centrul oraşului. „Ce vilă, dom’le?! Ce, la bloc nu e bine? Păi, noi am fost oameni săraci, muncitori, care ne-am descurcat cum am putut ca să ne creştem copiii. Are Nelu vilă, mai mergem pe la el, prin Bucureşti, din când în când, dar abia aştept să vin acasă la mine”, continuă nea Nicu, un oltean autentic, de 62 de ani.

A început ca portar

„Nelu a început fotbalul la şapte ani, în 1983, ca portar, la CSS 5, aici, în Slatina. A făcut clasa a IV-a, după care a mers la Liceul Textila, unde erau două clase cu profil sportiv. Ultimii doi ani de liceu i-a încheiat însă la Electroputere. Îi plăcea fotbalul de mic, stătea pe maidan şi am zis să facă fotbal. Rupea tenişii pe bitum una-două. Eu mă pricepeam şi la cizmărie şi îi pingeleam tenişii. Puneam nişte branţuri de şorţ de piele şi îi fixam în aşa fel, dublu, pe interior, apoi le băteam în nişte cuişoare ca să ţină mai bine. Nu aveam bani să îi cumpăr echipament. Mâncam numai gheare de pui ca să-l ţin pe el la fotbal. Aveam un salariu de 3.000 de lei pe lună, din care jumătate îi dădeam pe fundul lui. Nelu a fost întotdeauna un copil excepţional, ascultător, la locul lui, nu căuta niciodată scandalul. A învăţat foarte bine, premiant întâi până în clasa a V-a”, povesteşte Nicu Dănciulescu despre copilăria jucătorului emblematic al lui Dinamo şi al Ligii I.

Sora lui Danciu a jucat handbal

„Danciu-gol” are o soră cu doi ani mai mare. Cei doi se înţeleg şi astăzi, ca şi în copilărie, perfect. Puţină lume ştie că Lenuţa a practicat handbalul. „A fost inter stânga la Cozma (tatăl lui Marian Cozma). A jucat chiar în lotul naţional. Dar la revoluţie a renunţat. A fost întotdeauna protectorul lui Nelu”, povesteşte Nicu Dănciulescu.

Transferul la Dinamo, în 1994, 20.000 de lei

Prima semnătură de profesionist şi-a pus-o pe un contract cu Electroputere Craiova. De acolo au izvorât recordurile lui Dănciulescu. Cariera sa a mai trecut pe la Altay Izmir, Steaua sau Hercules Alicante. Tatăl fotbalistului povesteşte cum a ajuns Ionel în Ştefan cel Mare în 1994: „Când l-a luat Dinamo, la 18 ani, au venit domnul Dinu şi domnul Stoenescu şi mi-au dat 20.000 de lei. Cu banii ăştia i-am luat apartamentul de vizavi. Eu am iscălit, pentru că eram tutorele legal. Venise şi Craiova atunci, cu bani mai mulţi faţă de cât mi-a dat Dinamo, iar băiatul chiar voia să meargă acolo. Dar nu putea fiindcă eu semnasem pentru el, deoarece nu era încă major”.

Ionel Dănciulescu este însurat de ani buni cu Mihaela, are o fetiţă şi deţine restaurantul Smart din centrul Capitalei. Afacerea este condusă de cumnatul său, Marius Cheregi, fost jucător al lui Dinamo în anii ’90.

212 goluri a marcat Ionel Dănciulescu de-a lungul carierei, fiind în clasamentul all-time al golgheterilor pe locul II, după Dudu Georgescu (252 de goluri)

Citește în continuare
Advertisement
Lasă un comentariu

Lasă comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *