ZiarulRing

24-iul.2024

ULTIMA ORĂ

MONDEN

Cum apar calculii biliari

Vezica biliară sau „fierea”, cum este denumită popular, are un rol important în digestia grăsimilor, ea fiind depozitul bilei secretate de ficat

Avatar

Publicat

pe

Vezica biliară sau „fierea”, cum este denumită popular, are un rol important în digestia grăsimilor, ea fiind depozitul bilei secretate de ficat. Din fiere, bila trece, prin căile biliare, în intestinul subţire. Când aveţi exces de colesterol, se formează calculii biliari.

Dacă aveţi deja calculi mici cât un bob de orez sau cel mult cât un ou de prepeliţă, nu veţi experimenta dureroasele crize de bilă, însă dacă pietrele vor depăşi această dimensiune, riscaţi să vi se blocheze canalul excretor, să apară dureri şi să aveţi nevoie de tratament sau chiar de operaţie.

Simptomele unei crize


„Crizele de bilă debutează cu dureri în stern şi în partea dreaptă a abdomenului. Practic, nu puteţi sta în nicio poziţie. De asemenea, aveţi senzaţia că nu puteţi respira normal. În majoritatea cazurilor, crizele apar seara sau noaptea şi sunt asociate cu senzaţie de vomă. Episoadele pot fi scurte, de un sfert de oră, sau pot dura o zi. O ecografie poate stabili diagnosticul. De asemenea, puteţi avea pielea gălbuie, scaune deschise la culoare şi stări febrile”, explică dr. Laurenţiu Luca, directorul Clinicii PULS.

Cu ce boli se poate confunda


Doar examenul medical poate stabili un diagnostic precis pentru că simptomele colicii biliare sunt asemănătoare cu simptomele altor boli. „Refluxul gastroesofagian, infarctul miocardic, gastroenterita, gripa şi toxiinfecţia alimentară sunt afecţiuni ce au simptome aproape similare celor unei crize de fiere. Investigaţiile medicale sunt importante pentru că, în majoritatea cazurilor, pacienţii care fac crize de bilă necesită intervenţie chirurgicală”, susţine medicul.

Când se ajunge la operaţie


Complicaţiile severe ale crizelor de bilă, precum obstrucţia unui canal, necesită operaţie. „Dacă episoadele dureroase se repetă, durează mult şi aveţi şi simptomele asociate crizelor biliare, medicul poate decide necesitatea unei intervenţii chirurgicale. De regulă, se recurge întâi la administrarea unui tratament şi, dacă se repetă criza dureroasă sau se agravează starea pacientului, se ajunge la operaţie”, explică dr. Luca.

Ce generează predispoziţia:

  • vârsta peste 55 de ani
  • obezitatea
  • slăbirea bruscă
  • boala Crohn
  • graviditatea
  • ciroza hepatică

„Rareori, calculii biliari blochează fluxul de enzime digestive secretate de pancreas şi apare pancreatita.”, Dr. Laurenţiu Luca, directorul Clinicii Puls

90 la sută din pacienţii care au pietre la vezica biliară nu prezintă simptome.
https://www.ziarulring.ro:80/stiri/sanatate/253195/Cum-apar-calculii-biliari

Advertisement

Citește în continuare
Advertisement
Lasă un comentariu

Lasă comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *