Nu e rău să fii bugetar în România. De cele mai multe ori, nu te deranjează nimeni din funcție toată viața, iar în unele cazuri nici munca nu e prea grea.
Si nici angajații nu se prea spetesc să aibă rezultate, dacă totul e ca pe roze. Iar salariile nu sunt deloc de neglijat. Mai ales dacă ocupi o poziție superioară, de conducere.
Prezentăm România
Ziarul Ring își continua seria de radiografii asupra societății românești. După ce am analizat prețul benzinei, pentru a vedea în ce județe e mai ieftin și la ce companie, după ce am prezentat harta reală a șomajului din România sau averea celui mai bogat primar din România, acum a venit rândul unei alte analize.
Vă prezentăm în continuare ce salarii au președinții României. Prin ”președinți” ne referim la cei mai importanți bugetari, cei de top, cei care conduc cele mai puternice instituții din țara noastră. Mai precis, de la președintele țării, Klaus Iohannis, la guvernatorul Băncii Naționale a României (BNR), până la prim-ministru sau șeful Consiliului Concurenței.
Datele au fost culese de Ziarul Ring din declarațiile de avere depuse de acești bugetari în cadrul instituțiilor în care activează.
Bugetari de top, salarii de top
Practic, am analizat cele mai importante 15 instituții din România: Administrație Prezidențială (Președinția), Guvernul, Banca Națională a României, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), Curtea Constituțională a României (CCR), Curtea de Conturi, Consiliul Concurenței, Consiliul Legislativ, Autoritatea pentru Digitalizarea României, Agenția Națională a Funcționarilor Publici, Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF), Inspectoratul de Stat în Construcții, Agenția Națională de Presă Agerpres, Departamentul pentru Românii de Pretutindeni. Am ales aceste instituții publice din cele indicate pe siteul oficial al guvernului României.
Kings
Cel mai bine plasat în acest top este Mugur Isărescu, cel care conduce Banca Națională de la Revoluție încoace, fiind cel mai longeviv șef de bancă centrală din lume. Și despre care am scris pe îndelete, fiind posesorul unei averi estimate de noi la minim 8 milioane de euro. Minim! Revenind la salariu, el încasează acum circa 85.000 de lei pe lună, undeva la puțin peste 17 mii de euro.
El este urmat de Nicu Marcu, președintele Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), o instituție îndelung contestată pentru salariile ei, dar și pentru activitatea sa, mai ales în cee ace privește monitorizarea domeniului asigurărilor. Nicu Marcu pleacă lunar cu peste 15 mii de euro de la ASF. Lunar! Adică cu o sumă în care, dacă punem ban peste ban, în câteva luni îți iei un apartament în București. Alții, cei mai mulți, se împrumută pe zeci de ani ca să-și poată cumpăra un apartament.