ZiarulRing

27-feb.2024

ULTIMA ORĂ

SANATATE

Burnei, „inventatorul” de miracole: O nouă operație salvatoare la Budimex

Avatar

Publicat

pe

Anastasia (patru ani și jumătate) are luxație congenitală de șold. La vârsta de doi ani a fost operată, de două ori, la iași, dar fără succes. Chinul fetiței va lua sfârșit mâine, când va fi operată la spitalul „marie curie” din bucurești, fost budimex, iar viața ei va reveni la normal.

O fetiță delicată, timidă, preocupată de cărțile ei de colorat. Așa am găsit-o, ieri, pe anastasia în secția de ortopedie a spitalului budimex. Åžtia că a doua zi urma să fie operată, dar nu părea neliniștită de această veste. Îi explicase mama ei că, după această intervenție, nu va mai avea dureri și va putea alerga așa cum visează adesea.

„metoda burnei” îi va reda normalitatea

„anastasia are luxație congenitală de șold, operată, până acum, de două ori, însă fără succes. Mâine, echipa noastră îi va face o operație specială: reconstrucție osteoplastică a șoldului «metoda burnei». Într-un timp operator se vor face cinci operații, printr-un abord unic, o singură incizie. Acum, oasele și articulația șoldului fetiței sunt deformate, are dureri, iar piciorul drept este mai scurt cu 2 cm decât cel stâng. Fără această intervenție, durerile vor continua, postura va fi deformată, coloana vertebrală va suferi, iar la maturitate va avea nevoie de endoproteză. Așa, totul va reveni la normal și fetița se va putea bucura de copilărie”, ne-a explicat prof. Dr. Gheorghe burnei, șeful clinicii de ortopedie de la budimex.
De la 1 aprilie, boala va fi depistată în maternități

„în urmă cu șapte ani, eu am făcut un program național pentru depistarea precoce a displaziei de dezvoltare a șoldului ce presupunea ca această boală să fie diagnosticată și tratată la nou-născuți. Practic, copiii cu această afecțiune pot fi complet vindecați fără a fi nevoie de intervenție. În primele trei zile de la naștere se va face o ecografie ce va diagnostica displazia dezvoltării șoldului, iar copilului i se va pune un dispozitiv ce îi va ține piciorușele depărtate. După trei luni, problema va fi rezolvată. Ministrul sănătății, nicolae bănicioiu, m-a asigurat că de la 1 aprilie acest program va deveni funcțional și în fiecare maternitate va exista un neonatolog care va face și ecografii, iar în fiecare județ va fi un medic specializat care va rezolva cazurile depistate”, ne-a mărturisit prof. Dr. Burnei.

„postoperator, fetița va purta ghips, după două luni va face kinetoterapie și după trei luni va merge.”, prof. Dr. Gheorghe burnei

3 ore va dura operația care îi va reda normalitatea anastasiei și o va scăpa de dureri.

Advertisement

2 din 10.000 de copii se nasc cu luxație congenitală de șold.

Citește în continuare
Advertisement
Lasă un comentariu

Lasă comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *