ZiarulRing

16-iun.2024

ULTIMA ORĂ

SANATATE

Beneficiile algelor marine asupra sănătății

Avatar

Publicat

pe

Numite și „iarbă de mare”, algele sunt plante răspândite atât în ape sărate și dulci, cât și pe sol, pietre sau chiar copaci, în anumite cazuri.

Folosite în bucătăria chineză încă din cele mai vechi timpuri, algele reprezintă unul dintre cele mai nutritive ingrediente alimentare din lume. Bineînțeles, din toate cele peste 10.000 de specii de alge care există, numai o parte sunt comestibile.

Cele mai bogate în nutrienți sunt cele verzi, roșii și brune, datorită numărului mare de vitamine, minerale și antioxidanți pe care le conțin. În plus, algele conțin și beta caroten – care acționează ca un antioxidant -, precum și proteine, polizaharide, fibre care ajută la accelerarea tranzitului intestinal, dar și clorofilă, substanță cu efect regenerant. Consumul de alge are multe alte beneficii asupra sănătății, printre care și faptul că acestea stimulează atât circulația sangvină, cât și metabolismul și ajută organismul să elimine surplusul de grăsime. Ele au proprietăți cicatrizante și bactericide, iar datorită enzimelor conținute, ajută la digestie.

Stimulează glandele endorfine

pe de-o parte, pot fi considerante un detoxifiant prin faptul că accelerează arderea grăsimilor și facilitează eliminarea toxinelor iar, pe de altă parte, stimulează activitatea glandelor endocrine, în special a hipofizei, pancreasului și tiroidei. De asemenea, algele roșii ajută sistemul imunitar să răspundă la atacurile virusurilor, și un consum regulat de alge poate reduce atât numărul de atacuri virale, cât și severitatea lor. Nu în ultimul rând, consumul de alge ajută la combaterea oboselii și a îmbătrânirii celulare.

Cum le includem în dietă

pentru a include algele marine în alimentația noastră este necesar doar să avem puțină bunăvoință și inventivitate. Nutriționiștii recomandă consumul de alge marine prin diverse rețete, iar cel mai ușor de gătit sunt algele nori, wakame și kombu.

Nori, anticancerigene

una dintre cele mai răspândite tipuri de alge, nori, este folosită în bucătăria asiatică, în special în japonia, fiind unul dintre ingredientele principale pentru prepararea sushi. Conține proteine, fibre, minerale (fier, calciu), este bogată în vitamina b1, beta caroten, acid folic, iod și acizi grași omega-3. Poate fi un remediu pentru arsurile la stomac, are proprietăți anticancerigene și diminuează riscul apariției ulcerului. Pentru un sushi cât mai bun, se recomandă folosirea orezului brun, a unor fâșii de morcov, felii de avocado, țelină și pastă de susan.

Advertisement

Balonarea, prevenită cu wakame

wakame, o algă recomandată în special femeilor, ajută la buna funcționare a organelor reproducătoare și previne balonarea. Bogată în vitamina b, calciu și magneziu, are și un efect diuretic. Se recomandă păstrarea algelor wakame în apă pentru o jumătate de oră, abia apoi este indicată fierberea acestora și pregătirea unei salate delicioase, eventual în combinație cu castraveți.

Kombu menține silueta

dacă dorești să slăbești, algele kombu sunt perfecte pentru tine, deoarece stimulează arderea grăsimilor și mențin senzația de sațietate, accelerând în același timp metabolismul. De asemenea, fiind foarte bogate în iod, ajută la reglarea funcției glandei tiroide. Pot fi consumate uscate, în supele de zarzavaturi, sau sub formă de pastile.

Algele roșii tratează bolile respiratorii

o atenție aparte o merită și algele roșii, care reprezintă un bun expectorant și emolient, și se folosesc în tratarea bolilor respiratorii care se manifestă prin tuse iritantă, probleme pulmonare sau bronșită. Algele roșii au proprietăți care pot oferi protecție în fața virusurilor ce provoacă răceli și pot fi utilizate ca tratament de susținere în viroze.

Mecanismul prin care algele roșii pot ajuta la stoparea virusurilor este în strânsă legătură cu polizaharidele sulfatate structurale pe care le conțin (de ex.: caragenan). Polizaharidele împiedică atașarea virusului de o celulă-gazdă, prin izolarea acestuia și împiedicarea replicării sale. În plus, algele roșii conțin caragenan, un polimer din familia polizaharidelor, o alternativă vegetariană și vegană a gelatinei. Caragenanul este folosit și în industria alimentară ca aditiv în diferite produse cum ar fi sosuri pentru salate, lactate, carne procesată, băuturi alcoolice, gemuri, jeleuri, produse de patiserie, plăcinte semipreparate sau produse bio.

Caragenanul

În medicină, caragenanul ajută la crearea unei bariere protectoare împotriva virusurilor care pot genera răceli sau viroze respiratorii. Folosind extract de caragenan, producătorul de medicamente și dispozitive medicale berlin-chemie menarini pregătește lansarea unei noi linii de produse cu rolul de a preveni răcelile, de a accelera procesul de recuperare și de a scădea riscul de recidivare a bolii.

Fiind bazate pe ingrediente naturale, produsele pot fi folosite inclusiv de către femeile însărcinate sau care alăptează și copii începând de la vârsta de un an.

Advertisement
Citește în continuare
Advertisement
Lasă un comentariu

Lasă comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *