ZiarulRing

20-apr.2024

ULTIMA ORĂ

LIFE/INEDIT

Babele, tradiție populară, după sufletul… vremii!

Avatar

Publicat

pe

Un nou început de martie, aceeaÈ™i tradiÈ›ie din fiecare an. Începutul primăverii marchează un capitol nou, plin de dorinÈ›e È™i speranÈ›e. AÈ™a că, dacă vrei să ÅŸtii care va fi starea ta de spirit în acest an, cât de veselă sau deprimată vei fi, atunci nici prin gând să nu îÅ£i treacă să uiÅ£i de Babele din Martie.

Dar oare ce înseamnă acest obicei? Cu rol de amuzament, alegerea Babelor avea o însemnătate aparte în formarea valorilor familiale tradiÅ£ionale ÅŸi, mai mult, era un „dătător de speranţă” pentru viaÅ£a veÅŸnică.   În credinÅ£a populară se spune că Babele sunt vrăjitoare care au puterea să influenÅ£eze starea vremii într-o singură zi, căci în aceste zile până ÅŸi Baba Dochia, cea care aduce vremea rece, începe să-È™i dezbrace cele nouă cojoace pe care le poartă încă de la începutul iernii.

Mai mult, aceste zile pot determina starea sufletească ÅŸi dispoziÅ£ia care te vor însoÅ£i tot anul, până la sosirea celorlalte Babe, anul viitor. Totodată, Babele simbolizează o tradiÅ£ie românească fascinantă, o legendă invocată în mituri ÅŸi istorisiri româneÅŸti, bazată atât pe interpretarea băbească a vremii, cât ÅŸi pe ritualurile care se petreceau în sânul familiei tradiÅ£ionale. Astfel, potrivit tradiÅ£iei populare, începând cu 1 ÅŸi până pe 9 martie se alege o zi, sau o babă, care va anticipa starea de spirit, norocul È™i predispoziÅ£ia fiecăruia, până la Babele de anul următor. 

Ce semnifică ziua babei tale

Frumoasă ÅŸi însorită, sau, dimpotrivă, ploioasă ÅŸi înnorată, această zi este determinantă pentru cei care îÅŸi aleg Baba ÅŸi se spune că îi va reprezenta tot anul. AÅŸadar, fie vor avea noroc cu carul, fie vor avea parte de încercări primejdioase.

Astăzi, alegerea babelor a ajuns o opÈ›iune. PuÈ›ini sunt cei care mai È›in cont de această tradiÈ›ie frumoasă. Unii îÈ™i aleg baba, de cele mai multe ori, la întâmplare. AlÅ£ii însă continuă să o stabilească în funcÅ£ie de ziua de naÅŸtere.

Dincolo de acest joc,  1-9 martie – Babele, simbolizate de Baba Dochia, nu reprezintă altceva decât ultima luptă care se dă între iarnă ÅŸi primăvară. Zilele încep să crească, iar vremea frumoasă triumfă. Tu È›i-ai ales baba?

Advertisement

Citește în continuare
Advertisement
Lasă un comentariu

Lasă comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *