Aşteptată cu sufletul la gură de o ţară întreagă, sentinţa în cazul „Becali” a lovit ca un trăsnet! Spre deziluzia celor care-l vor liber pe patronul Stelei, Tribunalul Constanţa a hotărât, ieri, ca omul de afaceri şi politicianul Gigi Becali să rămână încarcerat. Noua sa avocată, Maria Vasii, susţine că, din momentul luării acestei decizii de către instanţă, detenţia lui Becali este… ilegală.
Tribunalul Constanţa a respins ca nefondată cererea lui Gigi Becali de întrerupere a pedepsei pe motive medicale. Decizia a fost pronunţată, ieri, în şedinţă publică şi poate fi contestată în trei zile de la comunicare la Curtea de Apel Constanţa. Magistraţii Tribunalului Constanţa au luat act, miercuri, de raportul medico-legal întocmit de Serviciul de Medicină Legală Constanţa, Becali fiind adus de la Penitenciarul Poarta Albă, unde este încarcerat, la Tribunalul Constanţa, unde a avut loc un nou termen în procesul în care a cerut întreruperea pedepsei din motive medicale. Avocata Maria Vasii a atacat deja cu o contestaţie la Curtea de Apel Constanţa, dar a sesizat şi Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO).
„E clar, vor să mă omoare!”
Becali a primit bărbăteşte, dar cu durerea unui om lovit încă o dată de soartă, această veste năprasnică. „E clar, vor să mă omoare!”, ar fi spus George Becali după ce a auzit sentinţa care îi respinge solicitarea de a i se întrerupe executarea pedepsei în vederea unei intervenţii chirurgicale, fără pază, într-o clinică din ţară sau din străinătate. Miercuri, când a fost adus de la Penitenciarul Poarta Albă la Tribunalul Constanţa, Becali le-a spus magistraţilor că la dosarul său sunt depuse cinci opinii ale unor medici neurochirurgi, toţi concluzionând că în cazul său o intervenţie chirurgicală la coloană este iminentă. „Când cinci opinii ale medicilor neurochirurgi, între care şi profesorul Ciurea, care este cel mai mare din România, arată că dacă nu se face operaţia este pericol de paralizie, nimeni nu mă poate obliga să fac această intervenţie la un doctor pe care îl vor instituţiile statului”, a spus Becali în faţa instanţei. Şi noua sa avocată, Maria Vasii, a subliniat că nu există opinii contradictorii în expertiza medico-legală şi că cei doi medici specialişti care au întocmit raportul au avut aceeaşi opinie.
„Orice agravare a stării sale de sănătate va atrage răspunderea celor în drept”
După aflarea sentinţei în cazul „Becali”, avocata Maria Vasii a declarat, în exclusivitate pentru „ring”: „Era de aşteptat o astfel de soluţie. Au mers numai pe concluziile procurorului (n.r. – reprezentantul DNA a fost procurorul Andrei Bodean, celebrul criminalist din cazul «Lara Şaban», zisă şi «Elodia II de Constanţa») şi au respins cererea de întrerupere a executării detenţiei pentru clientul meu, considerând că el poate efectua acea intervenţie, sub pază, la un spital din reţeaua Ministerului Sănătăţii. Numai că, din acest moment, detenţia domnului George Becali este ilegală, având în vedere că, în concluziile medicilor legişti, se afirmă explicit că detenţia nu poate continua. (…) Faţă de această constatare a medicilor legişti, fiecare minut în care domnul Becali continuă să fie ţinut în puşcărie reprezintă o detenţie nelegală. Orice agravare a stării sale de sănătate va atrage răspunderea celor în drept”, arată avocata lui Becali, care ţine să mai precizeze că „în Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, la art. 3, se stipulează că menţinerea în detenţie a unei persoane grav bolnave se asimilează unor tratamente neomenoase sau cu cruzime”. Ar putea fi acuzaţi cei care-l ţin pe Becali după gratii de cruzime şi de tratamente neomenoase? Poate în varianta în care, în acest sens, România va fi condamnată (din nou) la… CEDO.
Prof. dr. Monica Pop: „Nu înţeleg de ce nu îl eliberează pe Becali pentru operaţie”
Şi managerul Spitalului de Urgenţe Oftalmologice, prof. dr. Monica Pop, se miră de ce lui Becali nu i se permite operaţia în libertate. „Nu înţeleg de ce nu îl eliberează pe Becali pentru operaţie. Am avut ca pacient un fost demnitar, condamnat pentru fapte grave şi cu mulţi ani de detenţie, care a fost pus în libertate trei luni pentru o operaţie de cataractă ce necesită o singură zi de spitalizare. Nemaivorbind că respectivul nici măcar nu s-a operat”, ne-a declarat prof. dr. Monica Pop. Aceasta ne-a relatat cum se desfăşoară o intervenţie chirurgicală sub pază în cazul unui deţinut. „La noi vin destul de frecvent pacienţi deţinuţi cu diverse afecţiuni sau automutilări. Ei sosesc, de regulă, însoţiţi de un poliţist şi un asistent medical din sistemul penitenciar. Şi eu am operat deţinuţi. Poliţistul a intrat cu el la control şi a fost internat sub pază. Unii poliţişti intră chiar şi în sala de operaţie. Alţii, doar în blocul operator, unde aşteaptă finalizarea intervenţiei chirurgicale. Înainte de intervenţie, ei studiază traseul pentru a se asigura că deţinutul nu poate evada pe undeva. Au fost cazuri în care poliţistul a stat în salon cu deţinutul. Pe alţii i-au păzit doar la uşă. În orice spital din sistemul public pot fi operaţi fără probleme deţinuţi dacă respectiva unitate medicală dispune de dotările necesare realizării intervenţiei”, ne-a mai declarat managerul Spitalului de Urgenţe Oftalmologice. Alte amănunte interesante din culisele cazului „Becali” puteţi afla DACĂ RĂMÂNEŢI PE… pe ziarulring.ro.