ZiarulRing

24-feb.2024

ULTIMA ORĂ

EVENIMENT

Asociația Down București sare în sprijinul Cristinei Bălan: Nu e o boală, e o stare!

Avatar

Publicat

pe

Câștigătoare a show-ului “vocea româniei” și fostă membră a trupei impact, cristina bălan are gemeni, ambii diagnosticați cu sindromul down. Reprezentanții asociației down bucurești o susțin și o asigură că micuții îi pot aduce bucuria așteptată.

În urma dezvăluirilor pe care le-a făcut, cristina bălan a fost atacată, fiind acuzată că a născut doi copii cu deficiențe. Rănită de cele auzite, artista a reacționat. “da, recunosc, am greșit. Sunt vinovată de nonucidere din culpă. Alt termen mai aproape de ce vreau să exprim nu am găsit. Ah, și de tăinuire, complicitate, presupun. Greu de crezut, dar, în urma dezvăluirilor, sunt persoane care mă acuză că nu mi-am ucis pruncii în pântec. Eu încă încerc să-mi înfășor mintea în jurul acestei atitudini și să înè›eleg cum de au putut scoate asemenea inepè›ii și, mai ales, de unde le-au scos. Că din inimă, sigur, nu. Am eu o bănuială de unde, dar nu e momentul s-o exprim… Oricum, e adânc… nu, n-am să fiu ipocrită să spun că eu îmi doream copii cu sd în defavoarea unora tipici (sau normali, cum le spui tu). Dar știi de ce? Tocmai pentru că trăim acest separatism între tipici și speciali. Dacă ar fi după multe primate, cei speciali ar trebui să stea cuminè›i și adunaè›i în centrele lor, să nu mai lezeze sufletele sensibile ale celor care se uită la ei pe sub sprâncene, ca la niște curiozităè›i…. Copiii mei nu sunt niște legume. Nici nu suferă de sindromul down. Nici bolnavi nu sunt (ba aș îndrăzni să spun că imunitatea lor e mai puternică decât a multor tipici)”.

“Specialiștii noștri pot face un plan de intervenție personalizată”

Reprezentanții asociației down bucurești o susțin pe cristina bălan și o încurajează. „aceasta este misiunea noastră: de a susține acești copii mai speciali și familiile lor. Down nu e o boală, e o stare. Au un cromozom în plus, nu înseamnă că sunt bolnavi. Noi o susținem dezinteresat pe cristina și o așteptăm la asociație pentru a-i evalua pe micuți. Dizabilitatea poate fi de la 1 la 10 și, în funcție de evaluare, specialiștii noștri pot face un plan de intervenție personalizată pentru a-i dezvolta fizic și a-i ajuta psihic. Recomandăm înotul, iar pentru asta există patru centre în bucurești, apoi kinetoterapia. În baza unui bilet de trimitere beneficiază de tratament două săptămâni gratuit, după care asociația ar putea asigura alte două săptămâni. În afară de înot și kinetoterapie mai există, la academia națională de educație fizică și sport, clasa doamnei profesor aura bota, un proiect de inițiere motorie timpurie la care copiii noștri merg. Prin joacă, prin muzică, acești copii fac recuperare motorie. Când copilașii sunt mai mari trebuie începute terapiile directe cu ei, mă refer la psihoterapie, logopedie și altele. Starea lor poate fi ameliorată și sunt o bucurie pentru casele unde trăiesc”, ne-a declarat alexandru zelko, director tehnic al asociației down bucurești.

Citește în continuare
Advertisement
Lasă un comentariu

Lasă comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *