Fumatul se numără printre viciile foarte dăunătoare organismului. Lupta cu dependenţa de tutun este grea, dar nu este imposibil să ieşi învingător. Vestea bună este că o serie de alimente ne ajută să învingem pofta de fumat.
Potrivit statisticilor, unu din 10 români suferă de boli de plămâni din cauza fumatului. În plus, există şi fumatul pasiv, ceea ce măreşte numărul persoanelor afectate de acest viciu. Dependenţa de tutun nu este o legendă, dar, cu un efort de voinţă şi o dietă corespunzătoare, se poate ieşi învingător în lupta antifumat.
Brânză în loc de ţigară
O mică gustare, compusă din preparate sănătoase şi slab calorice, are proprietatea de a vă reduce pofta de fumat, susţin cercetătorii americani. Potrivit acestora, când simţiţi nevoia să fumaţi, mâncaţi o felie mică de brânză sau o salată de broccoli, iar dorinţa dispare. Şi consumul crescut de fructe şi legume are proprietatea de a reduce sau chiar inhiba nevoia de tutun.
Sucurile naturale, un aliat
Imediat ce aţi luat decizia de a renunţa la fumat, începeţi să beţi, zilnic, sucuri naturale din fructe şi legume. Pentru gust, le puteţi îndulci cu puţină miere. „Sucurile naturale nu doar că vă taie pofta de fumat, dar constituie şi o sursă importantă de vitamine şi minerale pentru organism şi vă sporesc imunitatea”, explică dr. Laurenţiu Luca, directorul Clinicii PULS.
Sarea pe limbă, truc eficient
„Pentru a elimina toxinele acumulate în corp de-a lungul perioadei în care aţi fost fumător, trebuie să beţi multă apă. Ea vă scapă de toxine şi vă taie pofta de tutun. De câte ori simţiţi nevoia să aprindeţi o ţigară, beţi un pahar cu apă. Un alt truc este vă puneţi puţină sare pe limbă de câte ori simţiţi nevoia să fumaţi. În timp, dorinţa de tutun va dispărea”, susţine dr. Luca.
„Un fenomen ce survine frecvent pe fondul renunţării la fumat este constipaţia. Pentru a o combate, trebuie să consumăm multe fibre.” – Dr. Laurenţiu Luca
„Pentru a vă fi mai uşor să renunţaţi la fumat, nu mai beţi cafea deoarece ea vă acceantuează pofta de tutun.” – Dr. Laurenţiu Luca
10% din populaţia României suferă de bronşită cronică şi emfizem pulmonar, boli apărute, deseori, pe fondul fumatului.
85% din bolnavii de cancer bronhopulmonar sunt fumători.