ZiarulRing

03-mart.2024

ULTIMA ORĂ

SANATATE

Alergii care te pot ucide în câteva minute

Avatar

Publicat

pe

Se pot manifesta într-o mulÅ£ime de feluri, unele nebănuite, ÅŸi pot fi mai frecvente unele forme, în funcÅ£ie de specificul alimentar al unei ţări. Însă alergiile alimentare pot chiar ucide, în doar câteva minute, aÅŸa că trebuie tratate cu toată seriozitatea.

Obligatoriu, orice persoană care ÅŸtie că suferă de o alergie, ar trebui să fie foarte atentă la etichetele alimentelor ÅŸi să citească bine compoziÅ£ia acestora. Dacă majoritatea oamenilor cred că alergia este…urticarie, medicii spun că lucrurile nu sunt atât de simple.

Ce este anafilaxia

Simptomele alergiei merg de la vărsături ÅŸi crampe abdominal, până la ÅŸoc anafilactic. Anafilaxia sau ÅŸocul anafilactic reprezintă o reacÅ£ie alergică brutală a organismului, declanÅŸată de factori multipli ÅŸi care apare la câteva minute după intrarea în contact cu substanÅ£a alergenă. În astfel de cazuri, dacîă nu se acÅ£ionează rapid, persoana în cauză poate face anafilaxie (ÅŸoc anafilactic) ÅŸi se poate ajunge chiar la deces.

Alunele ÅŸi lactatele, cele mai des incriminate

Cea mai frecvent întâlnită alergie este cea la alune ÅŸi arahide. Jumătate dintre cei care manifestă reacÅ£ii adverse la aceste alimente vor păţi la fel ÅŸi în cazul nucilor. Trebuie evitatconsumul de alimente ce conÅ£in alune ÅŸi arahide, cum ar fi uleiul sau crema de arahide.

Advertisement

Alergiile pentru lapte ÅŸi produse lactate se manifestă, în general, în copilărie, iar cu timpul 80% dintre copii le depăşesc. Sugarii pot avea nevoie de lapte praf hipoalergenic. Copiii mai mari ÅŸi adulÅ£ii care au această alergie trebuie să evite proteinele din lapte se găsesc în multe alimente procesate, chiar ÅŸi în conservele de ton.

Ouăle şi soia, periculoase

Alergiile la ouă sunt prezente la multe persoane în copilările, însă, ulterior, scapă de această povară. Trebuie citite cu atenÅ£ie etichetele produselor precum fideaua, maioneza sau cele de patiserie deoarece aluatul conÅ£ine ouă. Cei cu astfel de alergii trebuie să fie atenÅ£i ÅŸ la vaccinul antigripal deoarece conÅ£ine diferite substanÅ£e din ouă. Åži alergia la soia este frecventă, iar această leguminoasă este folosită în multe produse de panificaÅ£ie, prăjituri, supe ÅŸi conserve până la carne procesată ÅŸi snacksuri.

Citește în continuare
Advertisement
Lasă un comentariu

Lasă comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *