De la o zi la alta, creşte tot mai mult fierberea legată de întreaga vinovăţie în cazul incendiului de la Clubul Colectiv, zis şi „Clubul Infernului”, în care, vineri noaptea, au ars de vii aproape 200 de tineri frumoşi şi liberi. Până acum, s-au înregistrat 33 de decese, i-ar prognozele medicilor sunt sumbre.
Odată cu această aşteptare, sporesc şi ipotezele de tip ”teoria conspiraţiei”, unele chiar şocante, legate de ”culisele” acestei ”morţi în grup”, fără precedent în România de la revoluţie încoace. Stând de vorbă cu unul dintre anchetatorii implicaţi încă de la început în acest caz, la un moment dat am aflat, şi am dezvăluit în premieră, încă de duminică, pe când ancheta era într-o fază preliminară, că tavanul s-a aprins atât de repede de parcă ar fi fost stropit/spălat cu o substanţă inflamabilă.
”Am văzut imaginile. Practic, în 10 secunde s-a declanşat iadul. Se vede cum a pornit o flacără foarte mică şi dintr-odată s-a aprins tot tavanul ca şi cum ar fi fost benzină acolo. Poate fi chiar şi asta deoarece am înţeles că, acum vreo câteva săptămâni, ar fi spălat buretele îmbibat de fum cu ceva, nu ştiu cu ce, dar parcă ar fi fost o substanţă inflamabilă, aşa s-a aprins. La un moment dat, s-a deschis uşa, a pătruns oxigenul de afară şi s-a produs o vâlvătaie ca o limbă de foc, ca într-un cuptor, ca într-un crematoriu”, ne-a declarat, în exclusivitate, anchetatorul în cauză.
La nici două zile, respectiv marţi dimineaţa, Universitatea Politehnică avea să confirme, într-un fel, dezvăluirea anchetatorului.
”În gazul inhalat de victimele din Clubul Colectiv mai erau şi doi solvenţi foarte toxici – toluen şi xilen -, substanţe infamabile, cu care este posibil să fi fost spălat buretele cu care erau căptuşiţi stâlpii şi tavanul din local. (…) Despre cei doi solvenţi putem spune că fie a fost spălat cu ei buretele, fie că este rezultatul în urma arderii”, au declarat universitarii pentru Mediafax. Evident că, în aceste circumstanţe, se poate pune întrebarea dacă persoana care a spălat cu substanţă inflamabilă a făcut-o inconştient sau… cu premeditare. Această a doua variantă, extrem de gravă, am încercat s-o analizăm atât cu anchetatorul care ne-a oferit primul informaţia, cât şi cu un altul, direct implicat acum în anchetă.
”Specialiştii de la INSEMEX vor putea stabili cu exactitate”
L-am întrebat direct pe anchetator dacă ar putea exista, ca o ipoteză de lucru, şi o premeditare în acest caz cu foarte multe victime (33 de morţi şi aproape 150 de răniţi), caz care a scos în stradă mii de oameni şi a dus la căderea guvernului. Răspunsul oferit de anchetator a fost unul demn să provoace fiori: ”Pot fi tot felul de teorii ale conspiraţiei legate de acest caz. Dacă cineva a premeditat şi a pregătit acest spaţiu astfel încât incediul să poată fi produs planificat, cu bună ştiinţă, asta, cu siguranţă, specialiştii de la INSEMEX Petroşani vor putea stabili cu exactitate din punct de vedere ştiinţific. Şi, atunci, ar fi foarte interesant de extins cercetările şi în sensul acesta (n.r. – al crimei multiple cu premeditare) şi văzut cum şi în ce condiţii s-a produs acest incediu declanşat aproape instantaneu. (…) Dacă ar fi premeditare, ar fi un act terorist, cu siguranţă. Nu ştiu dacă acum se ia în calcul această ipoteză. Într-o primă fază nu s-a făcut acest lucru, pentru că nu existau imagini, nu existau multe probe deţinute acum în anchetă. Dar nu vă fie teamă să vorbiţi despre asta, nu este hazardantă o astfel de ipoteză de lucru şi nici exclusă sută la sută”.
O ipoteză tulburătoare, demnă doar de un coşmar, nu de o realitate… verificabilă.
”Se pot face tot felul de experimente ştiinţifice şi judiciare”
Pentru a se înţelege cât de serioasă este ancheta în acest caz fără predcedent, anchetatorul a mai ţinut să adauge: ”Cei de la INSEMEX sunt cu siguranţă foarte profesionişti şi o să ne spună cu certitudine care a fost sursa şi cum a fost declanşat incendiul din Clubul Colectiv. Sunt foarte multe probe în dosarul ăsta, pornind de la imagini până la foarte multe declaraţii ale martorilor, avem inclusiv artificiile – se ştie ce tipuri de artificii erau – şi se pot face tot felul de experimente ştiinţifice şi judiciare pentru a se determina cu maximă precizie cum s-a produs incendiul. Dacă se putea produce accidental sau nu, asta urmează să stabilească ancheta, care este încă la început”.